Frýdek-Místek žije folklórem

Frýdek–Místek - Frýdek–Místek už po šestnácté roztančil mezinárodní folklorní festival. Vystoupí na něm více než pět set tanečníků, muzikantů a zpěváků z celého světa, například z Moldávie, Mexika, Chile nebo ze Slovenska. Festival potrvá až do neděle a jeho vyvrcholením je galakoncert, který se bude konat v neděli ve čtyři hodiny odpoledne v kině Petra Bezruče.

Dvacet pět dětí ze souboru Opinkuca přijely do Frýdku – Místku až z Moldávie. Českému publiku ukázaly, jak vypadají tradiční moldavské zpěvy a tance. „Přijeli jsme z města Kišiněv. Chceme ukázat autentické tance ze všech regionů Moldávie. V České republice jsme už podruhé, poprvé jsme byli v Plzni před dvěma roky. Hodně se nám tady líbí, hlavně zdejší milí lidé a váš folklór,“ říká Maria Lupu z moldavského souboru.

Ještě z větší dálky přijel soubor Conjunto Folclorico magisterial. „Jsme z Mexika, přímo z Mexico city. Skoro každý rok náš soubor přijíždí do Evropy, už jsme navštívili Španělsko, Itálii, Německo, Polsko a teď jsme v Čechách,“ prozradil vedoucí souboru Sergio Jaime Puon.

„Kromě Frýdku–Místku jsou tu i okolní obce, které se zapojily do programu, budou hostit tyto soubory z Arménie, z Moldávie, z Chile, z Mexika, z Černé hory a Slovenska. Bude tady také celá řada českých souborů, jak z regionu, tak z Jižní Moravy,“ doplnila organizátorka festivalu Eva Berylová. Festival vyvrcholí v neděli slavnostním galakoncertem.

  • Folklorní festival ve Frýdku-Místku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1741/174056.jpg
  • Folklorní festival ve Frýdku-Místku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1741/174057.jpg