V Ostravě vyšetřují budoucí maminky novým ultrazvukem

Ostrava - Ultrazvuk, který patří k absolutní evropské špičce, mají k dispozici i budoucí maminky z Moravskoslezského kraje. Kromě fakultní nemocnice je v ostravském Centru ambulantní gynekologie a porodnictví a podle lékařů je schopen odhalit téměř všechny vývojové vady a vrozená onemocnění. Zdravotní pojišťovny hradí tři základní ultrazvuková vyšetření. DVD záznam a fotografie z přístroje si ale maminky musí zaplatit.

Paní Eva čeká dvojčata. Je ve čtrnáctém týdnu a gynekolog pomocí nového ultrazvuku zjišťuje, jestli je všechno v pořádku. „Kvalita toho zobrazení je tak vysoká, že jsme schopni poznat drtivou většinu vrozených vývojových vad,“ tvrdí gynekolog David Matera. Tento přístroj tak bezpečně odhalí Downův syndrom už v prvním trimestru těhotenství - tedy někdy kolem dvanáctého týdne, také srdeční vady, špatně vyvinuté plíce, pohybový aparát nebo zažívací trakt. Gynekolog vidí plod doslova od hlavy až k patě.

„V podstatě mi to přináší uklidnění, nemusím se obávat o to, jaké to dětátko bude,“ pochvaluje si budoucí maminka Mirka. Česká gynekologická společnost doporučuje v průběhu těhotenství absolvovat dvě vyšetření na ultrazvuku. První ve dvacátém a druhé ve třicátém až dvaatřicátém týdnu. „My navíc doporučujeme ještě prvotrimestrální screeningový ultrazvuk, není povinný, ale už se to pomalu rýsuje,“ říká gynekolog David Matera.

Je to proto, že lékař v tomto období mimo jiné přesně zjistí počet plodů a také přesnou délku těhotenství. „Přesnost toho měření je tak velká, že se nemůžeme splést o více než tři až čtyři dny,“ potvrdil David Matera. „Tato vyšetření nenabízíme pouze našim klientkám, na vyšetření k nám může přijít v podstatě každá žena,“ řekl gynekolog z Centra ambulantní gynekologie a porodnictví v Ostravě Hynek Kudělka.

  • Vyšetření pomocí nového ultrazvuku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1758/175778.jpg
  • Zobrazení plodu na monitoru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1758/175780.jpg