V jižních Čechách končí analogový signál

České Budějovice/Ostrava - Na vypnutí analogového vysílání se Jihočeský kraj připravuje téměř dva roky. Teď vypne televizní pozemní vysílání na Kleti, Mařském vrchu a v Radimovicích. Pro příjem digitálního vysílání si musí diváci pořídit set-top boxy nebo mít televizor s digitálním tunerem. Dneškem také končí analogové vysílání druhého programu České televize z vysílače Ostrava-Hošťálkovice.

Nová technologie divákům zajistí lepší obraz a širší výběr programů. Ze čtyř současných v analogové nabídce jich bude jedenáct celoplošných a další tři kanály v lokální síti.

Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace ČT:

„Po zkušenostech z ostatních regionů nepředpokládám, že by mohly být nějaké závažné problémy.“


Ode dneška přestane šířit signál druhého programu ČT také analogový vysílač Ostrava-Hošťálkovice. Česká televize zároveň spustí nový digitální vysílač Frýdek-Lysá hora, který signálem pokryje podstatnou část Moravskoslezského kraje. Dalším regionem, kde skončí analogové vysílání bude koncem srpna Ústecko. Celá Česká republika bude od analogu odstřižena do června 2012.

Vše podstatné o digitalizaci se dozvíte ve zpravodajství České televize, v internetovém speciálu www.digict.cz a v teletextu ČT1 (strana 650). Obrátit se lze i na Divácké centrum ČT – horkou linku digitalizace 261 13 74 74 (denně 7:30 – 20:00 hodin).

Vydáno pod