Na Vysočině se množí případy falešných kominíků

Jihlava – Lidé na Vysočině by měli být více obezřetní při výběru kominíka. Množí se zde totiž případy podnikavců, kteří vyinkasují neúměrně vysoké částky za neodborně provedenou práci a navíc nevystaví ani potřebné potvrzení. Podle nového vládního nařízení musí každý komín alespoň jednou ročně projít kontrolou. Majitel by měl dostat i příslušné potvrzení. Podvodníci ale neznalosti lidí zneužívají. Na Vysočině se objevili například na Velkomeziříčsku.

Běžná kontrola profesionálním kominíkem vyjde přibližně na 300 korun. Vyčištění stojí podle délky komína 100 až 200 korun. Někteří podvodníci ale nic netušícím lidem naúčtují klidně i tisíc korun, aniž by navíc vystavili patřičný zápis. „Objevila se firma, která jim cosi provedla za pro nás neúměrně vysokou částku a nevydala jim o tom žádná potvrzení ani žádný zápis o kontrole,“ potvrdil ČT cechmistr pro Vysočinu ze Společenstva kominíků ČR Jan Leksa.

Kominíkům už kvůli novému nařízení přibývá zakázek i administrativy. Své služby tak možná mírně podraží, šlo by ale jen o řády desetikorun. Majitelé komínů by se ovšem měli raději obrátit na zkušenou kominickou firmu s dobrými referencemi. Společenstvo kominíků navíc vystavuje členům cechu průkazky, pracuje s profesionálním nářadím a vydává certifikovaná potvrzení.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Na malých vesnicích ale mají falešní kominíci většinou smůlu. Lidé si mezi sebou dobrého kominíka doporučí a většinou už je i znají. „Nepustila bych si cizího kominíka do bytu, protože když ho neznám, tak ho nebudu pouštět dovnitř,“ uvedla majitelka čištěného komína Bohuslava Nedvědová.

Kominík
Zdroj: ČT24
Vydáno pod