Přerov volá po dostavbě dálnice

Přerov - Přerovští zastupitelé kvůli kritické dopravní situaci vyzvali ministerstvo dopravy k dobudování dálnice, jejíž součástí je dálniční obchvat Přerova. Ve veřejné výzvě, kterou dnes přijali, požadují dobudování dálničního úseku mezi Říkovicemi a Lipníkem nad Bečvou, který by měl z Přerova odvést podstatnou část dopravy. Poukazují především na zahlcenou dopravu ve městě i zhoršenou kvalitu ovzduší, kvůli které zdraví Přerovanů trpí prašností.

Město má od ministerstva přislíben průtah městem, to však podle zastupitelů nestačí. Výzvu zastupitelů doplní petice, která je ode dneška k dispozici na veřejných místech.

„Celá léta jsme byli ujišťováni, že obchvat města je zbytečný, protože se vybuduje dálnice. Dálnice se sice vybuduje, ale skončí pár kilometrů před městem. Podle tohoto návrhu sjede veškerá doprava z Říkovic, protáhne se městem a bude pokračovat na Ostravu,“ řekl dnes zastupitelům primátorův náměstek Dušan Hluzín (TOP 09). „O dálničním obchvatu se do roku 2025 nemluví. Ministerstvo sice ušetří kolem 13 miliard korun, ale za jakou cenu. Za cenu ekologické zátěže a zhoršené kvality života zdejších obyvatel,“ dodal.

náměstek Josef Kulíšek:

„Slova dálnice bude, nebojte se, je tady už folklor. Vždy jsme bojovali o to, aby tady byla dálnice i průtah. Ano, děkujeme za průtah, ale pro Přerov to nic neřeší.“

Zastupitele neuspokojila ani slova zástupců ministerstva dopravy, kteří na zasedání dorazili. Například ředitel odboru silniční infrastruktury ministerstva Josef Kubovský uvedl, že dobudování dálnice brzdí i cena 14 miliard korun. Podle něj při přípravě dokumentace značně narostly náklady a nyní se hledá cesta, jak tuto částku snížit. „Na dálnici se však nezapomíná,“ uvedl.

Petice proti dopravě - stopka pro školy, práci, doktory

Kromě výzvy, kterou dnes zastupitelé schválili, chtějí zástupci města zapojit do tlaku na ministerstvo i obyvatele. Budou moci připojit svůj podpis pod petici, která bude ve městě kolovat. V petici stojí, že neřešená dopravní situace ochromuje život. Lidé mají problém se dostat do města, do škol, do zaměstnání a k lékaři. První lidé se pod petici začali podepisovat už po skončení zastupitelstva.

Přerov se potýká se zaplněnými ulicemi, které nezvládají nárůst dopravy, řadu let. Alespoň částečně by si lidé měli oddychnout po vybudování 3,5 kilometru dlouhého průtahu, takzvané přerovské magistrály. Projektová dokumentace na územní řízení je už hotová. Podle vedoucího odboru rozvoje přerovského magistrátu Pavla Galy bude průtah navazovat ze severu na současnou silnici směřující na Olomouc, vybudovat se bude muset mimoúrovňové křížení přes stávající železniční trať v Předmostí, poté povede přes Polní ulici směrem k mostu Legií, kolem areálu Juty a autobusového nádraží a naváže na silnici směr na Horní Moštěnici.