Hejtman Olomouckého kraje kvůli odchodu lékařů stav nebezpečí nevyhlásí

Olomouc - Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík kvůli odchodu lékařů stav nebezpečí nevyhlásí. A to ani v případě, že k prvnímu březnu opustí Fakultní nemocnici v Olomouci všech sto třicet dva lékařů, kteří v souvislosti s protestní akcí Děkujeme, odcházíme výpověď podali. Kraj se navíc dohodl se zdravotními pojišťovnami na zřízení informačních linek, na které se pacienti budou moci obracet.

Nemám dostatek podkladů a podmínek k tomu, abych na území Olomouckého kraje mohl stav nebezpečí vyhlásit. To řekl hejtman Martin Tesařík novinářům. Kraj teď ve svém měsíčníku zveřejní telefonické kontakty na jednotlivé zdravotní pojišťovny, které mají aktuální data o svých smluvních zdravotnických zařízeních. Lidé tu najdou také návod, jak se mohou o možnostech poskytnutí akutní nemocniční péče informovat.

„Není to centrum ve smyslu nějakého subjektu, kde by sedělo deset telefonistek. Je to informační prostor, kde každá nemocnice dává k dispozici svůj telefonický kontakt s pracovníkem, který bude 24 hodin denně schopen informovat jak o schopnostech toho zdravotnického zařízení poskytnout zdravotní péči, tak i o volných lůžkových kapacitách,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michael Fischer. „Všechny kroky, které činíme, směřují k tomu, že by zdravotní péče i po prvním březnu měla být zajištěna,“ potvrdil hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík.

Ve fakultní nemocnici zatím nestáhl výpověď ani jeden za sto třiceti dvou lékařů. Někteří už navíc čerpají dovolenou, a proto tento týden nepřišli do práce. „Akutní ani plánovaný provoz tím není nijak ovlivněn. Akutní péči máme zajištěnou na příští dny i celý březen. Plánované operace začneme postupně odkládat,“ informoval tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant. V Olomouckém kraji je celkem osm zdravotnických zařízení akutní lůžkové péče. Výpověď ale podali pouze lékaři z Fakultní nemocnice.

  • Hejtman Martin Tesařík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2312/231141.jpg
  • FN Olomouc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2312/231142.jpg