Cestující v Ostravě si stěžují na špinavé tramvaje a autobusy

Ostrava - Ostravské tramvaje a autobusy jsou špinavé. Myslí si to více než polovina cestujících, kteří odpovídali v anketě Dopravního podniku Ostrava. Večer se každá tramvaj čistí a jednou za dva týdny projde generálním úklidem. Podle řidičů a dopravního podniku je tak hlavním důvodem stavu dopravních prostředků nekulturnost některých cestujících.

Zbytky jídel, žvýkačky, samolepky, zvratky, graffiti. I v takovém stavu jsou večer ostravské tramvaje. Firmu na uklízení si Dopravní podnik Ostrava vybírá v konkurzu jednou za dva roky. Ta současná provádí každý večer patnáctiminutový úklid všech vozů. „Čistí se podlaha, madla a třeba po sobotních večerech, po takových těch pijatykách, je to třeba všechno i vydezinfikovat,“ popisuje zástupce úklidové firmy Petr Rehanek. Každé dva až tři týdny navíc podle mluvčího Dopravního podniku Ostrava Miroslava Albrechta každá tramvaj projde generální údržbou a očistou.

Čím dál hůř jdou odstranit následky vandalů. Sprejeři přidávají do chemických prostředků brzdovou kapalinu, takže často nezbývá, než nápisy seškrábat a natřít znovu. „Ročně vynakládáme zhruba 10 milionů korun na odstraňování následků vandalismu,“ potvrdil Albrecht. V zimních měsících jsou problémem i bezdomovci, kteří korzují městem. Kromě zápachu tak můžou cestující narazit i na mokré polstrované sedačky, které se ukázaly být ne zcela praktické.

„Když jsou mokré sedačky, tak na to už čas během čištění není, takže to se hlásí tady zdejší údržbě. Ta sedačky demontuje a namontuje tam suché,“ zdůrazňuje Rehanek. Dopravní podnik Ostrava loni rozhodl, že nově pořízená vozidla budou mít sedačky s koženkovým potahem. Ani tak ale nemůže zaručit jejich stálou čistotu. Údržba se sice děje pravidelně, ale až večer. Přes den je tak jen na cestujících, aby si sami pohlídali na co, nebo do čeho si sedají.

  • Odstraňování následků vandalismu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2330/232992.jpg
  • Samolepky v tramvaji autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2330/232993.jpg
Vydáno pod