Dva muže zranila kyselina dusičná

Ostrava - Dva muže dnes odpoledne v areálu potravinářských firem v Ostravě-Martinově zranila kyselina dusičná. Jeden byl v ohrožení života - kyselina ho poleptala po těle. Druhý je na tom podstatně lépe, nadýchal se ale výparů.

Neštěstí se stalo okolo 13:00 v areálu bývalého martinovského masokombinátu. „Dva externí pracovníci přišli v suterénním skladu chemických látek do kontaktu s menším množstvím koncentrované kyseliny dusičné. Jednoho vyvedl ven zaměstnanec domácí potravinářské firmy, druhého pak později zasahující hasiči,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Čtyřicetiletý pacient utrpěl při kontaktu s kyselinou dusičnou těžké zranění a jeho život byl ohrožen. „Při kontaktu s chemikálií došlo k zasažení povrchu těla v oblasti trupu, horních končetin a poleptání zmíněných tělních částí. Zasaženy byly rovněž dýchací cesty muže,“ popsal rozsah poranění mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Druhým ošetřeným byl stejně starý muž. U něj posádka sanitky nezjistila poleptání povrchu těla. „Také se ale nadýchal a výpary zasáhly dýchací cesty,“ uvedl Humpl s tím, že oba muži skončili v péči lékařů ostravské fakultní nemocnice.

Přesné okolnosti budou známy až po výslechu zraněných mužů. Podle hasičů ale zranění muži v areálu od rána opravovali potravinářské technologie a byli v suterénním skladu chemických látek sami. „Tento sklad je podle zástupců majitele firmy oddělen od výrobní části, která tak nebyla v důsledku nehody vůbec kontaminována. Nehodu vyšetřuje i policie,“ uvedl Kůdela.

Vydáno pod