Fungování nemocnic - politická rozbuška Moravskoslezského kraje

Ostrava – Analýza hospodaření krajských nemocnic, kterou vypracovala firma RGM Medical, vzbudila bouřlivou debatu krajských zastupitelů. Kraj si ji nechal zpracovat loni kvůli více než stomilionovému dluhu krajských zdravotnických zařízení. Analýza doporučuje převod všech osmi krajských nemocnic do jednoho holdingu v podobě akciové společnosti. Kraj by tak údajně ušetřil až 300 milionů, například na nákupu energií a zdravotnického materiálu. Zastupitelé za ČSSD se ale kvůli tomuto závěru dostali do ostrého sporu se svým hejtmanem Jaroslavem Palasem.

„Každá akciová společnost, která nemá peníze, řeší situaci hledáním strategického partnera, a to je první krok k určité formě privatizace, protože prodat devět nemocnic je samozřejmě složitější než prodat podíl v nějakém holdingu,“ argumentuje zastupitel Karel Sibinský (ČSSD). „To jsou spekulace, pokud nevložíte majetek do té akciové společnosti, pak není co privatizovat. My v žádném případě nepočítáme s tím, že bychom vložili majetek do této akciové společnosti,“ oponuje hejtman Palas.

A výhradu ke zprávě RGM Medical má i předsedkyně krajského zdravotního výboru. „Nelíbil se mi z odborného hlediska. Asi každý pochopí, že nemůžu pacienty z kožního oddělení přesunout na internu. Nemůžu dát pacienty z plicního na infekci. To jsou zásadní chyby z odborného hlediska,“ poukazuje na nedostatky analýzy předsedkyně krajského zdravotního výboru Alena Krušinová. „Materiál zpracovávali lidé, kteří se aktivně pohybují v tom zdravotnickém prostředí, mají zkušenosti, a pokud to navrhli, mají dostatečnou podporu k tomu, aby se to dalo realizovat,“ myslí si ale náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Jednatel společnosti RGM Medical se po zasedání novinářům vyhnul. „Nemám mandát komentovat to, ale rezervy v systému jsou,“ uvedl pouze jednatel společnosti Norbert Schellong. Opozice pak kritizuje třeba to, že neměla k dispozici celou čtyřsetstránkovou analýzu, ale jenom její stručné shrnutí a nelíbí se jí ani proces výběru firmy RGM Medical. Ta zakázku za 1 850 000 vyhrála i přesto, že byla do obchodního rejstříku zapsána ve stejný den, kdy ji kraj vyhlásil. Analýzou se teď bude zabývat krajská zdravotní komise a bude ji dále projednávat zastupitelstvo na svém nejbližším březnovém řádném zasedání.