Nové odbory v Hyundai zřejmě zkomplikují jednání o platech

Nošovice - Zaměstnanci nošovické automobilky Hyundai nejsou spokojeni se svými platy. Vznikla tam proto druhá odborová organizace. Může to přitom zkomplikovat jednání o nové kolektivní smlouvě. Současná kolektivní smlouva v automobilce platí do konce dubna. Odborová centrála se bojí, že se ve firmě schyluje ke stávce.

Vyšší platy pro zaměstnance budou ve společnosti Hyundai vyjednávat hned dvě odborové organizace. Ta, která vznikla v těchto dnech, požaduje zvýšení platů o dvacet procent. Zástupci stávajících odborů se bojí, že vznik nové odborové organizace prodlouží jednání o nové kolektivní smlouvě. V té požadují původní odbory navýšení mezd minimálně o sedm procent. „Pokud bych to rozpočítal v průměru s tím, že tam budou veškeré příplatky, tak to nebude sedm, ale bude to třeba dvanáct, někomu to bude dělat patnáct procent,“ tvrdí předseda odborové organizace OS KOVO Hyundai Czech Radek Kuchař.


„Obě dvě strany, to znamená jak společnost Hyudnai, tak odbory, se dohodly, že o průběhu jednání nebudou poskytovat žádné informace,“ nechtěl prozradit podrobnosti mluvčí společnosti Hyundai Petr Vaněk. Reakce na vznik nových odborů je mezi zaměstnanci rozpačitá. Někteří si dokonce myslí, že nové odbory byly vytvořeny s úmyslem zkomplikovat vyjednávání. „Jestli si firma myslí, že iniciace založení jiné odborové organizace pomůže ve vztahu se zaměstnanci, tak si myslím, že naopak, že to situaci ještě zhorší,“ varuje předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)


Vedení společnosti popírá, že by se ve vzniku nové odborové organizace jakkoli angažovalo. „Rozhodně to není strategie vedení společnosti,“ říká mluvčí společnosti Hyundai Petr Vaněk. Třetí hráč ve hře o vyšší platy může podle odborové centrály znamenat po dvou letech opět stávku zaměstnanců automobilky. „Brzy by mohlo dojít k nějaké nepříznivé reakci zejména ze strany zaměstnanců,“ potvrzuje tuto domněnku předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula.

  • Automobilka Hyundai autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1541/154028.jpg
  • Dělník v nošovické automobilce Hyundai autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1285/128492.jpg