Kauza Vítkov: Soud tři tresty potvrdil, jeden snížil

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil trojici žhářů z Vítkova uložené tresty. Čtvrtému Ivo Müllerovi snížil trest z 22 na 20 let. Müller projevil ve čtvrtek před soudem lítost, řekl, že do Vítkova nejel s úmyslem, aby někoho připravil o život, a hlavně ne malé dítě. Dodal, že se stále velmi trápí. Podle soudce byl jako jediný schopen morální sebereflexe, vypovídal a připustil, že v domě mohli být lidé. Čtveřice extremistů vyslechla rozsudek v poklidu. Při vstupu do jednací síně byly poznat stopy nervozity pouze na výrazu Cojocarua a Müllera. Vaculík s Lukešem měli po celou dobu kamennou tvář. Žalobkyně Jarmila Večeřová se proti rozsudku neodvolávala. Tresty jsou podle ní namístě. Advokáti uvedli, že jejich klienti podají dovolání k Nejvyššímu soudu. O propuštění z vězení mohou požádat až po odpykání dvou třetin trestu, tedy přibližně za 14 let.

„Tyto tresty podle nás přísné jsou, není na ně však pohlíženo jako na tresty nepřiměřené. Je zde vysoký stupeň společenské nebezpečnosti, které dávají okolnosti případu. Nejzávažnější je pohnutka tohoto činu, což je příslušnost poškozených k etnické menšině. Je třeba vyslat jasný signál, že jakákoliv trestná činnost, jejíž pohnutkou je odlišnost napadených, bude přísně postihována,“ řekl dnes předseda senátu Milan Kaderka. Obhájce Jaromíra Lukeše Pavel Pěnkava ČT řekl, že se nemůže ubránit pocitu, že soudy těmito rozhodnutími nově definovaly pojem vražda: „Posunuly ho do roviny, se kterou já jako právník souhlasit nemůžu.“

„Mluvíme tady o pokusu osminásobné vraždy. To, že to zůstalo jen pokusem, bylo způsobeno šťastnou náhodou a v případě Natálie díky špičkové zdravotnické péči. Je namístě uložit trest výjimečný.“

Reportáž Radky Štědré a Slivie Klekové (zdroj: ČT24)

Žalobkyně ve svém vyjádření nastínila, že jedině u Müllera lze brát snížení trestu v úvahu. Pomohlo mu, že projevil lítost a policii pomohl celý čin rozkrýt. I jeho obhájkyně Markéta Polišenská před soudem tvrdila, že na rozdíl od svých kompliců jako jediný zaujal odlišný postoj. „K jednání se doznal, nepopíral účast, spolupracoval a zásadně pomohl k objasnění věci. Několikrát se během řízení také omluvil,“ uváděla ve svém odvolání.

Soud: Založili tři ohniska požáru, bylo jim jedno, zda osoby zemřou

Čtveřice mužů se hájila tím, že nevěděli, že je dům obývaný, nejeli do Vítkova vraždit a vražedný úmysl jim nebyl prokázán. Jejich obhájci trvají na tom, že šlo pouze o obecné ohrožení. „Dům byl vytipován, několikrát řekli, že jedou na cikány. Souhlasíme se závěry krajského soudu, který dospěl k tomu, že jejich povědomost o tom, že byl dům obydlen, byla prokázána,“ uvedl Kaderka. Připustil však, že situace týkající se jejich přímého nebo nepřímého úmyslu je na hranici. „Dospíváme k názoru, že jednali v úmyslu nepřímém. Měli tři lahve s vysoce hořlavou látkou, založili tři ohniska požáru. Je evidentní, že jim bylo jedno, zda některé osoby, které zde bydlí, zemřou,“ dodal.

Mladíci žádali také odvolací soud, aby kauzu vrátil k doplnění dokazování na kraj. Podle odvolacího soudu je však důkazů dostatek. Vaculík dokonce tvrdil, že na místě vůbec nebyl a výpovědi jeho kompliců jsou lživé. „Z výpovědí obžalovaných Müllera a Cojocarua vyplynulo, že je mezi nimi kamarádská vazba. Soudu připadá zvláštní, že se Vaculík neštítí označit své kamarády za lháře,“ uvedl předseda senátu. Podotkl, že ostatní obžalovaní mluví mimo jiné nejen o jeho popáleninách, ale i o seškvařené bundě.

„Jsem ráda, že to tak dopadlo. I když to není takový trest, k jakému odsoudili Natálku, jsem spokojena.“

Obhájci se také hájili tím, že mladíci nejsou extremisté. „Sami obžalovaní vypověděli, že byli minimálně sympatizanti, účastnili se mítinků i pochodů. Nepřehlédli jsme ani fotografie, na kterých byli zachyceni. Z těchto důkazů lze dovodit jejich příslušnost k extremistickým skupinám,“ uvedl Kaderka. Podle něj lze i dovodit, že celou akci zorganizovali na počest narozenin Adolfa Hitlera. Poukázal na to, že u nich byly nalezeny i nahrávky s projevem Hitlera a jeho sympatizanti toto datum dobře znají. V kalendáři měl jeden z nich u tohoto data smajlík.

David Vaculík a Jaromír Lukeš tak půjdou podle dnešního rozsudku na 22 let do vězení, Václav Cojocaru a Ivo Müller na 20 let. Soud je uznal vinnými z pokusu o několikanásobnou vraždu a z poškozování cizí věci ve spolupachatelství. Podle obžaloby na dům obývaný devítičlennou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Do oken hodili zápalné lahve. Tři lidé byli zraněni, nejvíce tehdy ani ne dvouletá Natálka. Holčička byla popálená na osmdesáti procentech těla, přišla o tři prsty na rukou a bude mít i další doživotní následky.