Olomoucké nádraží bude jako letiště

Olomouc – Jako na letišti by se měli při odbavení cítit lidé, kteří budou odjíždět vlakem z olomouckého hlavního nádraží. České dráhy zahájily poslední fázi jeho rekonstrukce, při které vznikne nové odbavovací centrum podobné tomu, které už několik let funguje na Wilsonově nádraží v Praze. Úpravy budou stát 16 milionů korun.

„Otevřený prostor, jaký znají cestující například na letištích, bude vybaven elektronickým informačním systémem, který bude pružně reagovat na aktuální situaci a který nasměruje čekající ke správné přepážce. Podstatně se tak zrychlí odbavení,“ popsala budoucí podobu pokladen krajská ředitelka ČD Hana Motyková. Podle mluvčí drah Kateřiny Šubové bude odbavovací centrum v pravé části nádražní haly.

Rekonstrukce se ale dotkne i dalších míst. Naplánována je oprava vestibulu, výměna všech dveří a vybudování nových komerčních prostor. Práce naplno vypuknou během září, před vstupem do zářivé budoucnosti se proto musí cestující připravit na nepříjemná omezení. Bude mezi ně patřit i omezení provozu stávajících pokladen.

Opravy olomouckého nádraží začaly už před čtyřmi lety. V předchozích etapách vznikla nová restaurace a toalety a modernizací prošlo celé první patro budovy. Dosavadní úpravy stály celkem 48 milionů korun. Město zatím docela zrenovovalo prostor před budovou, kde vznikl moderní terminál veřejné dopravy.