Žena po porodu vykrvácela, dítě je v pořádku

Nový Jičín - V novojičínské nemocnici zemřela po komplikovaném porodu osmatřicetiletá žena. Dítě se narodilo v pořádku, u jeho matky se ale projevila silná porucha srážlivosti krve. Lékařům už se ji nepodařilo zachránit. Okolnosti úmrtí nyní prověřuje policie. Naposledy zemřela žena po porodu kvůli poruše srážlivosti krve před sedmi lety v nemocnici v Havířově.

Podle mluvčího nemocnice Miroslava Fajkuse žena zemřela kolem 06:00. Dodal, že rodila už potřetí a dosud se srážlivostí problémy neměla. „Lékaři se snažili 18 hodin zastavit velmi masivní krvácení. To se nepodařilo ani za pomoci veškeré přístrojové techniky, masivní lékové podpory a opakovaného podávání velkého množství krve,“ uvedl Fajkus.

Rodička dostala 24 krevních konzerv a podle lékařů i všechny dostupné léky, které česká gynekologie nabízí. Byla jí dokonce odstraněna i děloha, ani to ale nepomohlo. Podle náměstka ředitele nemocnice a zároveň primáře dětského oddělení přitom neměla žádné zdravotní problémy. Podle zdravotní dokumentace se nikdy neléčila na problémy s krví a nebrala ani žádné léky.   

Reportáž Ivy Bartoňové a Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Ranní událostí na porodním sále se zabývají policisté. Informaci o úmrtí rodičky dostali jak od nemocnice, tak od médií. „Nyní máme na místě policisty a sbíráme informace. Zjišťujeme, co se stalo a co bylo příčinou úmrtí,“ řekl mluvčí novojičínské policie Petr Gřes. Tragédii chce nechat prošetřit i nemocnice, která proto sestaví nezávislou znaleckou komisi.

„Skutečně jde někdy o náhle vzniklé velice dramatické stavy a ne vždy, i když se zareaguje včas, se podaří tu ženu zachránit,“ řekl ČT předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák. Za posledních pět let řešili v novojičínské nemocnici šest podobných případů, všechny se ale lékařům podařilo zvládnout. Žena zde naposledy zemřela na poruchu srážlivosti krve před 12 lety.

Vydáno pod