Fila, Toyen, Čapek, Kupka pod střechou Domu umění

Dvě stovky děl čtyř desítek umělců českého moderního umění z meziválečného období představí ostravská galerie výtvarného umění. Mezi nimi proslulí umělci jako jsou František Kupka, Jan Zrzavý, Emil Fila a další.

Černá slunce, odvrácená strana modernity v letech 1927 až 1945. Velkolepá výstava v ostravském Domě umění se pomocí výtvarného rukopisu předních českých umělců moderního umění snaží zachytit období, ve kterém došlo k mnoha politickým i uměleckým zvratům.

„Divák skutečně bude moct vidět v Ostravě ucelený soubor českého výtvarného umění za období dvaceti let, uvidí pozdní artificialismus, obrazy Štýrského, Toyen, uvidí významné obrazy Josefa Šímy, autorů, kteří tehdy žili v Paříži,“ říká kurátor výstavy Karel Srp.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

„Jsou naznačeny jednotlivé přístupy, od přístupů poetických, přes sociální, přístupů vracejících se k přírodě, v abstrakci, k duchovním naukám,“ dodává ředitel galerie Jiří Jůza.

Na výstavě je také obraz malířky Toyen s názvem Spící z roku 1937, který byl vydražený za dvacet milionů korun.

„Je to obraz času, vnímání času, měnícího času, marnosti a právě té skepse,“ vysvětluje Srp.

Celkově jsou díla Toyen, Kupky, Filly, Štýrského, Zrzavého, Váchala, Šímy, Janouška a dalších umělců ceněna na více než miliardu korun. Celý objekt tak hlídá bezpečnostní agentura spolu s policisty a strážníky městské policie.

„Celý tento objekt je samozřejmě elektronicky zabezpečen, ovšem detaily tohoto zabezpečení nemůžeme z pochopitelných důvodů zveřejnit. V případě napadení objektu ihned vyrazí policisté z blízkého policejního oddělení,“ potvrzuje mluvčí ostravské policie Petr Svoboda.

Exponáty zapůjčilo celkem dvacet devět veřejných institucí a několik soukromých sběratelů. Díla našich nejvýznamnějších umělců moderního umění budou v Domě umění v Ostravě k vidění do čtvrtého března příštího roku.