Ostravská ZOO slaví šedesátiny

Ostrava - Ostravská zoologická zahrada bilancuje - slaví své šedesáté výročí. V posledních letech zaznamenala velké změny. Přibyly nové expozice a chystá i další projekty, které ještě výrazněji změní její tvář. Jubilejní rok vyšperkovala také rekordní návštěvností.

Ostravská ZOO láme rekordy. Počet návštěvníků už šplhá k půlmilionu. Zahrada se v posledních letech změnila k nepoznání. Má moderní sloninec i nový pavilon hrochů. Největší letošní hvězdou je ale sloní samička Rashmi, první odchované slůně v historii České republiky. „To zvířátko je tak krásné, že je předurčené k tomu, aby vzbuzovalo kladné emoce,“ myslí si ředitel ZOO Ostrava Petr Čolas. Šedesátiletá historie ZOO začala v Ostravě - Kunčičkách. Měla tehdy šest a půl hektaru. V roce 1951 se stěhovala do Slezské Ostravy. Tam zabrala 100 hektarů. V 80. letech se ale dostala do hluboké krize. Zahrada stagnovala, nerozvíjela se a zejména po revoluci se moc nevědělo, jaký další osud ji čeká. Dnes se investice jen hrnou.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

„V dalších letech chceme budovat safari a nový výběh pro tygry,“ prozradil náměstek primátora města Ostravy Tomáš Petřík. A lidé se tu už brzy dočkají i restaurace, aby nebyli odkázáni jen na stánky. ZOO je poslední v zemi, která ji nemá. Nízkoenergetický objekt bude stát 60 milionů korun. Většinu peněz poskytne Evropská unie. Jeho brány se mají otevřít na jaře roku 2013.

Vydáno pod