Kamčatka a Jelizar budou stát brněnskou ZOO dvě zebry

Brno – Na porod medvědice Kamčatky, která zřejmě čeká mláďata, se v brněnské ZOO připravují poprvé. Kamčatka je už ale zasloužilá máma, medvíďata na svět přivedla už dvakrát. Stalo se tak ještě v Rusku, odkud byli i se samcem Jelizarem do Brna převezeni loni na podzim. V rámci výměny s rostovskou ZOO budou medvědi stát brněnskou zahradu dvě zebry. Na nové prostředí si šelmy zvykali pomalu, dnes už jsou v novém výběhu jako doma.

Dva dny cestování kamionem i letadlem, celkem tři tisíce kilometrů. Náročnou cestu z ruského Rostova do Brna absolvoval párek medvědů kamčatských loni v září. Do brněnské ZOO se Kamčatka a Jelizar dostali díky projektu expozice Beringie, která byla slavnostně otevřena právě loni na podzim. „Medvěd kamčatský do Beringie samozřejmě koncepčně zapadá. Výběh medvědů v ZOO v Rostově procházel rekonstrukcí a Kamčatka a Jelizar tam byli v malých, betonových ubikacích. Nabídli jsme pro ně lepší podmínky, a tak se zvířata přestěhovala k nám,“ uvedla zooložka z brněnské zahrady Lenka Polačiková. 

Kamčatka a Jelizar jsou původně divoké šelmy, z volné přírody byli odchyceni v roce 1996. Na stísněné podmínky v rostovské ZOO si ale natolik zvykli, že byl pro chovatele problém dostat zvířata vůbec ven ze zázemí. „Trvalo několik měsíců, než jsme je naučili chodit do výběhu. Nejprve ven vůbec nechtěli. Abych je to naučil, dělal jsem jim do výběhu cestičku z jejich oblíbeného krmení,“ popsal ošetřovatel Milan Šebesta. Mravenčí práce se vyplatila, medvědi se krůček po krůčku osmělovali a dnes už si užívají celý prostorný výběh.

Zvířata nejsou na prodej 

Většina zahrad je součástí  Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií, zkráceně EAZA. „V rámci EAZA funguje takzvaná inzerce. Pokud má ZOO nějaké zvíře, které chce nabídnout jiným zahradám, podá si inzerát  a taky se může podívat, jaká zvířata jsou v nabídce,“ popsala mechanismus výměny Polačiková. Se zvířaty se většinou neobchoduje. Brněnská ZOO dokonce podle svých pravidel nesmí zvíře ani darovat. „My naše zvířata pouze deponujeme, je to taková zápůjčka na neurčito. Zvířata nadále zůstávají v našem majetku, ale jsou v rámci chovatelské spolupráce přemístěna do nových podmínek,“ řekla Polačiková. Mezi zahradami může probíhat také výměna zvířat, což je případ i Kamčatky s Jelizarem. „Medvědi nejsou deponovaní, šli k nám na základě výměny, a proto jsou v majetku ZOO Brno. Se ZOO v Rostově máme otevřenou smlouvu o budoucí výměně, takže my teď dlužíme rostovské ZOO dvě zebry,“ uvedla Polačiková. 

Ohrožené druhy zvířat mají svého vlastního koordinátora, který se stará o to, aby byla mezi zvířaty v zajetí zachována genetická rozmanitost. „U medvědů hnědých existuje takzvaná Evropská plemenná kniha, ve které koordinátor vede evidenci o zvířatech a určuje, kde by bylo nejvhodnější medvěda umístit,“ uvedla Polačiková. Brněnská ZOO byla pro Kamčatku a Jelizara vybrána jako vhodné místo. Následovaly dlouhé přípravy, při nichž museli pracovníci ZOO postupovat podle daných pravidel a manuálů a zajistit medvědům vhodné podmínky. „Důležité je zajistit zvířatům kompletní komfort. Naši medvědi mají velký výběh, a to i v porovnání s jinými medvědy hnědými v rámci Evropy. Výběh je poměrně nestandardní - mají tam velké jezero s vodopádem, které pravidelně využívají, mají velké zázemí pěti místností, porodní box opatřený kamerami, takže medvědi jsou pod neustálým dozorem,“ popsala Polačiková s dovětkem, že věří, že se brněnské ZOO povedlo maximálně naplnit očekávání koordinátorů i zvířat.

Vydáno pod