Nákup pyrotechniky se letos prodraží

Ostrava - Dva dny před koncem roku vrcholí zájem o nákup pyrotechniky. I když se její kvalita podle České obchodní inspekce zlepšuje, lidi by měli být při nákupu i pozdější manipulaci s ní opatrní. Za světelnou show lidé letos zaplatí asi o 10 procent více, než loni.

Devět hodin ráno- do jednoho  z největších velkoskladů s pyrotechnikou přicházejí desítky lidí. Drobní prodejci ale letos údajně nakupují výrazně méně, než loni. „Vzhledem k růstu dolaru cena porostla o 10 procent, také se zvýšila cena za pohonné hmoty a nájmy. Takový pětiminutový ohňostroj u nás dostanou za 2 až2 apůl tisíce korun,“ říká prodejce pyrotechniky Daniel Hradil. V každém případě by ale laik měl kupovat jen pyrotechniku, která má na obalu označení 1, nebo 2. S výrobkem kategorie 3 by pak měl manipulovat člověk, který má více než 21 let.

Reportáž Ivy Bartoňové a Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Na prodej pyrotechniky se tradičně zaměřila i obchodní inspekce. „Zatím v našem regionu provádíme druhou desítku kontrol, ale dá se říci, že závažné porušení dosud nebylo,“ uvedl ředitel ČOI Olomouc Mojmír Bezecný.

Pyrotechnici v každém případě radí - prostor, kde chcete domácí ohňostroj odpálit, by měl mít alespoň čtyřicet metrů v průměru.