Jihomoravští vítězové a poražení roku 2011

Brno – Kdo příjemně překvapil a kdo by naopak nejraději letošní rok vymazal ze své sportovní historie? Nabízíme vám přehled úspěchů i krachů jihomoravských sportovních kolektivů i jednotlivců.

Poražení

Zbrojovka Brno

Největší propadák a ostuda roku 2011. Klub s téměř stoletou historií sestoupil z první ligy. I v druhé nejvyšší soutěži častěji prohrával než vítězil a na hony zůstal vzdálen deklarovaným postupovým pozicím. Černá tečka přišla symbolicky právě na konec roku. Majitelé klubu přiznali, že Zbrojovka má dluhy a je blízko zániku.

Basketbal Brno

Ambiciózní projekt vrátil do Brna nejvyšší basketbalovou soutěž a přilákal také brněnské odchovance, kteří i dříve v jihomoravské metropoli pod bezednými koši váleli. Jenže klub neplnil očekávaní, trenéři se střídali, výsledky nepřicházely, a po dvou letech tak majitelé klub z nejvyšší soutěže znovu odhlásili.

Vítězové

Petra Kvitová

Skvělý start do sezóny a tři vyhrané turnaje, triumf ve Wimbledonu a závěr snů s titulem na Turnaji mistryň a vítězstvím ve Fed Cupu. Výsledkem je druhé místo ve světovém žebříčku a titul nejlepší tenistky světa. Lepší sezónu si prostějovská tenistka Petra Kvitová ani nemohla přát. Po právu se stala i českou Sportovkyní roku. 

Technika Brno

Ten nejlepší dárek si ke čtyřicátému výročí založení klubu dali baseballisté brněnské Techniky. Po šestnácti letech prolomili nadvládu bohatšího městského rivala Draků a uzmuli jim domácí titul. Za odměnu si v květnu zahrají Evropský pohár v Rotterdamu.

HC Britterm Veselí nad Moravou

Český titul, podařené působení v pohárové Evropě a na sklonku roku třešnička v podobě vítězství v Českém poháru. Vydařenější rok si Veselské panenky snad ani přát nemohly. Tým plný maminek ukázal, že zkušenosti v házené hodně znamenají. Domácí dominance pětačtyřicetileté brankářky Lenky Černé by v našem přehledu vyžadovala snad i samostatnou kategorii.

Brokoví střelci Komety Brno

Titul mistrů Evropy a vicemistrů světa získali brněnští střelci v rámci české reprezentace. Národnímu týmu navíc zajistili účast na olympiádě v Londýně. Souhrn těchto výsledků udělal z brněnského týmu jeden z nejlepších týmů světa.

Jana Pechanová

Plavecká medaile z mezinárodní akce? Husarský kousek se hned dvakrát podařil dálkové plavkyni Janě Pechanové. Z Mistrovství Evropy dovezla stříbro ze závodu na pět kilometrů a bronz získala na pětinásobné trati. Navíc si zajistila i start na olympiádě. 

Vydáno pod