V moravském derby získali Berani tři body proti vicemistrovi

Zlín – Domácí Berani se v dramatickém zápase museli obejít bez zraněného beka Martina Hamrlíka, i bez něho se jim ale podruhé v sezóně podařilo získat skalp vicemistra z Vítkovic. Sérii tří domácích duelů totiž díky trefám Lešky a Čajánka načal Zlín úspěšně výhrou 2:0.

Přes čtyři tisíce diváků na Zimním stadionu Luďka Čajky bouřlivě přivítalo navrátilce ze světového šampionátu dvacítek v Kanadě Petra Holíka, který musel nastoupit ve vypůjčené výstroji, protože ta jeho zůstala ještě na londýnském letišti. „My jsme se ze šampionátu vrátili o půlnoci, takže tu adaptaci jsem zvládl a necítím se unavený,“ řekl centr první reprezentační lajny.

Zlín zápasem proti Vítkovicím otevřel šňůru tří domácích duelů, v nichž potřebuje nutně sbírat body, které ztratil v předchozích dvou utkáních se Spartou a Karlovými Vary. Místo Luboše Horčičky postavil trenér Vlach do brány Jakuba Sedláčka. Berani vstoupili do souboje aktivněji, vítkovického Málka prověřil hned v úvodu dvěma tvrdými střelami kapitán Čajánek. Velký nápor nakonec Zlínští zužitkovali ve 14. minutě, Matějíčkovu střelu od modré totiž Málek vyrazil před Petra Lešku, který puk dopravil bez problému za záda vítkovického gólmana. Hned za minutu mohli domácí svůj náskok ještě navýšit, když se Roman Vlach sám řítil na branku vicemistra, svou parádní samostatnou jízdu ale gólově nezakončil. Těsně před sirénou pak nebyl proti Málkovi úspěšný ani Důras.

PSG Zlín - Vítkovice Steel

Druhé dějství se také odehrálo v režii Beranů. Málek si ale s nebezpečnými střelami Kubiše, Holíka, Finsterleho a Ujčíka vždy poradil. Zlín navíc nevyužil ani téměř minutu a půl trvající přesilovku pět na tři. Do kabin tak šli hráči stále za stavu 1:0.

Závěrečná třetina ale ještě přinesla drama. Do vyložených šancí se totiž kromě domácích hráčů dostávali i hosté. Jakub Sedláček ale ani po střelách Štefanky a Klimka kapitulaci nepřipustil. Nejvíc se Zlín zapotil dvě a půl minuty před koncem, když Holík podrazil Klimka a vicemistr šel do početní výhody. „Já jsem si málem rozbil hlavu o mantinel, protože tohle se nesmí stávat. Hlavní je, že to kluci ubránili, a moc jim za to děkuji,“ uvědomil si svou chybu Holík. Přesilovka ale hostům příliš nepomohla, protože hned za dvacet vteřin se síly na ledě opět vyrovnaly. Vítkovice se navíc s jednobrankovou prohrou nedokázaly příliš vyrovnat, Uhřík srazil Sedláčka a půl minuty před závěrečnou sirénou vlastní tým citelně oslabil. Zlín totiž přesilovku čtyři na tři využil, když se sedm vteřin před koncem zápasu trefil po třech měsících opět kapitán Čajánek. Jakub Sedláček si v letošním ročníku extraligy připsal druhé čisté konto.

„Výkony obou gólmanů utkání jasně dominovaly, právě díky nim byl zápas tak vyrovnaný. Pro nás bylo kvůli těm předchozím prohrám velice důležité získat body a myslím, že jsme si je i zasloužili,“ zhodnotil napínavý souboj zlínský trenér Rostislav Vlach.

PSG Zlín - HC Vítkovice Steel 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Góly a přihrávky: 14. min Leška (Matějíček, Köhler), 60. Čajánek (Holík, Kubiš)

Vyloučení: 2:6 (Köhler, Holík - Malík, Kasík, Kasík, Ovčačík, Klimek, Ujčík)

Využití: 1:0 Zásahy brankářů: Jakub Sedláček 21 - Roman Málek 32 

Rozhodčí: Jozef Kubuš, Róbert Müllner (oba Slovensko) - Stanislav Barvíř, Milan Jindra

Diváci: 4 225

Sestavy

PSG ZLÍN: Sedláček - Matějíček, Linhart, Míka, Galvas, Tesařík, Řezníček - Důras, Leška, Köhler - Holík, Čajánek, Kubiš - Melenovský, Roman Vlach, O. Veselý - F. Čech (4. min Finsterle), Honejsek, Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach a Turek.

HC VÍTKOVICE STEEL: Málek - Malík, Kudělka, Kasík, Koma, Punčochář, Voráček, Ovčačík - Ujčík, Burger, J. Káňa - Pohl, R. Hruška, Klimek - Kucsera, Húževka, Walker - Štefanka, Strapáč, Szturc - Šedivý. Trenéři: Trličík a Moták.