Zámek v Čechách pod Kosířem čeká nákladná rekonstrukce

Čechy pod Kosířem - Empírový zámek v Čechách pod Kosířem čeká nákladná přestavba. Olomoucký kraj na obnovu novorenesanční památky uvolnil prvních pětadvacet milionů, celkem by měla rekonstrukce spolknout zhruba čtvrt miliardy. Projekt získal na konci roku územní rozhodnutí, kraji tak už nic nebrání požádat o stavební povolení. S opravami by se mělo začít letos na jaře.

Zámek v Čechách pod Kosířem sloužil pět desetiletí zvláštní internátní škole, která se před šesti lety přestěhovala do Prostějova. Nyní by se měl stát turistickou dominantou města. Kompletní oprava čeká jak samotný objekt, tak i dendrologicky cenný zámecký park, vyhlídkovou věž či oranžérii, která je nyní v havarijním stavu. „Na opravu parku už se nám podařilo získat tří milionovou dotaci z operačního programu životní prostředí,“ potvrdil mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger. Vedení Vlastivědného muzea v Olomouci, které zámek spravuje, se podařilo dohodnout s památkáři na vybudování zázemí pro turisty. Na zámku tak vznikne parkoviště, výtah i nová restaurace, část zámeckých prostor se promění v šestnáct hotelových pokojů. 

„Samotná projektová příprava a vyřizování různých povolení stálo 5 milionů korun. Do rekonstrukce zámku a parku jsme loni dali 6 milionů, letos se chystáme uvolnit dalších 14 milionů,“ doplnil Heger. Zámek není v  havarijním stavu, ale desítky let, kdy byly v objektu studenti, se na jeho podobě neblaze podepsaly. Nejstarší křídlo zámku bylo například přestavěno na tělocvičnu. Po rekonstrukci má památka návštěvníkům nabídnout přírodovědnou či národopisnou expozici. Část výstavních prostor bude věnována malíři Josefu Mánesovi, který na zámku mezi léty 1846 až 1870 pobýval a tvořil a bývá mu také připisováno autorství návrhu zmíněné oranžerie.

  • Zámek Čechy pod Kosířem zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3184/318378.jpg
  • Zámek Čechy pod Kosířem zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3184/318377.jpg
  • Zámek Čechy pod Kosířem zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3184/318375.jpg
  • Pamětní deska na Josefa Mánesa zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3184/318376.jpg

Opravy by měly celkem přijít na čtvrt miliardy korun, část peněz chce hejtmanství získat z dotací. „Už jsme zkoušeli žádat o peníze z takzvaných norských fondů, ale zatím jsme nebyli úspěšní,“ uvedl Heger. Podle něj je těžké předem říci, jak velkou část investice bude muset uhradit kraj a kolik peněz se podaří získat odjinud. „Určitě se budeme snažit dál, i když už to nebude žádná velká generální dotace. I menší částky nám ale pomohou,“ řekl mluvčí.

Čechy pod Kosířem

Zámek, který sloužil jako rodové sídlo Silva–Tarouců, byl do své dnešní empírové podoby přestavěn v letech 1839-1843 podle plánů architekta M. E. Zerneckého. Ve stejné době byla vystavěna i vyhlídková věž a zahradní sallet, později vznikl i pseudogotický skleník. Tamní zámecký park patří k nejhodnotnějším objektům historické zeleně na Moravě. Roste v něm více než padesát druhů jehličnatých a přes sto druhů listnatých dřevin.

V letech 1846-870 na zámku na pozvání svého přítele pobýval významný český malíř Josef Mánes. V tomto inspirativním prostředí čerpal náměty pro uměleckou tvorbu a vytvořil zde přes stovku uměleckých prací včetně některých stěžejních děl.

Zdroj: Hrady.cz