Zemědělci si zoufají z počasí

Zlínsko - Neobvykle teplý leden nemá vliv jen na chování zvířat. Současného počasí se obávají i zemědělci. Velká vlhkost ve spojení s mírným klimatem dělá vrásky na čele zejména pěstitelům obilí. Ti, kteří zaseli ozimé odrůdy, se obávají, zda budou mít v létě co sklízet.

„Leden bílý, pole sílí,“ říká jedna z nejznámějších českých pranostik. O tom, že ji zemědělci neberou na lehkou váhu, napovídají i jejich současné obavy. Pro zemědělce může stávající počasí znamenat pohromu. Pokud by došlo k prudkému ochlazení, mohla by úroda pomrznout. Zemědělcům by na jaře nezbylo nic jiného, než pole s ozimami zorat a znovu osít. 

Teplé počasí přeje zejména škůdcům. Například hraboši si na polích v těchto dnech podle zemědělců doslova lebedí. To ale nejsou jediní škůdci, kteří by mohli letošní úrodu ohrozit. Obilí, které není chráněné vrstvou sněhu, snáze podléhá chorobám.

  • Pole pokrývá místo sněhu bláto zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3184/318346.jpg
  • Obilí se v lednu zelená jako na jaře zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3184/318345.jpg

Zemědělci se zatím zdráhají vyčíslit škody. S takovým počasím v lednu se totiž dosud nesetkali. „Na Kroměřížsku tak teplou zimu nepamatuji 30 let. Zatím jsme ani jeden den nezaznamenali celodenní mráz,“ popsal neobvyklé počasí Jan Hašek z Agrodružstva Postoupky. „Pokud přijdou mrazy, mohlo by dojít ke katastrofě a plodiny na polích by vymrzly,“ doplňuje jeho obavy Jana Brázdilová ze zlínské agrární komory.

Šéf agrární komory Jan Veleba se ale s nářky svých kolegů neztotožňuje. Teplé počasí naopak podle Veleby svědčí podnikům s živočišnou výrobou, kterým snižuje náklady na odklízení sněhu, posypy či vytápění stájí. „Já bych s nějakým brečením zatím počkal,“ poznamenal Veleba. 

Jan Hašek o mírné zimě (zdroj: ČT24)