Zlín se nepopral s dřevomorkou, baťovské bydlení je na zámku

Zlín - V tichosti a bez vernisáže byla zahájena ve zlínském muzeu expozice věnovaná bydlení v meziválečném baťovském městě. Výstavě přitom léta poskytoval zázemí jeden z dochovaných baťovských domků, kvůli dřevomorce a přílišné vlhkosti ale musely být exponáty přesunuty pryč. Všichni nyní doufají, že výstava zpřístupněná v muzeu je jenom provizorium a domek č.p. 1295 Nad Ovčírnou se veřejnosti přece jen znovu otevře. Řešení hledá městská rada.

Jeden ze sálů zlínského zámku, v němž muzeum sídlí, se proměnil v ložnici, obývací pokoj i kuchyni rodiny zaměstnanců Baťových závodů mezi světovými válkami. „Nedávno tady skončila jiná dlouhodobá výstava, a tak nás napadlo, že bychom sem mohli umístit právě tuto expozici, o niž byl vždy obrovský zájem,“ uvedl ředitel Muzea Jihovýchodní Moravy ve Zlíně Antonín Sobek.

Expozice Bydlení v baťovském Zlíně, která byla slavnostně otevřena v dubnu roku 2007 právě v domku č.p. 1295 Nad Ovčírnou, nabízela jedinečný pohled na životní styl řadové zlínské rodiny. Návštěvníci mohli obdivovat obývací pokoj a kuchyni, které byly zařízeny nábytkem a doplňky z první poloviny 20. století, a také expozici vývoje baťovského bydlení. Časem se muzeum rozšířilo o vybavení ložnice a nechyběly i sezónní výstavy. Muzejníci měli v plánu obohatit expozici o koupelnu a dětský kout. Toho už se ale zatím nedočkali. Expozici už dvakrát vyhnala nadměrná vlhkost a zákeřná houba dřevomorka. Tu se ani napodruhé nepodařilo úplně odstranit. Předměty se proto před zkázou schovaly do muzejního depozitáře. A začalo se s rekonstrukcí domu.

Zlín: Baťův domek chátrá (zdroj: ČT24)

„Domek prodělal ozdravné kůry, ale ani jedna nevyřešila pro nás zásadní problém, kterým je vysoká vlhkost v interiéru. Ta je podle našich měření i po stavebních úpravách stále nad hranicí 60 procent, což je pro sbírkové předměty z roku 1930 fatální hodnota. Navíc se už v roce 2008 v domě objevila dřevomorka domácí, jejíž spóry jsme nalezli na veškerém vybavení, které jsme následně převezli na ošetření do konzervátorských dílen,“ popsal sled událostí už loni konzervátor Karel Šindel. Vnitřní prostory domku tak opět prošly rekonstrukcí, expozice v roce 2009 byla znovu otevřena a po měsíci se zde opět objevila dřevomorka. Vybavení opakovaně putovalo k ošetření do konzervátorských dílen.

Teď se dočkaly jak exponáty, tak návštěvníci alespoň nouzového řešení. Bez koupelny a dětského pokoje. „Je nám velmi líto, že ten domek je zavřený a neslouží tomu účelu, kterému byl určen. Existuje hned několik variant, jak tyto problémy vyřešit. Možnými variantami se bude zabývat městská rada,“ uvedl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák. Statutární město Zlín nechalo vypracovat technickou studii, která bude obsahovat řešení odvlhčení a odizolování objektu včetně vyčíslení finančních nákladů. Na základě vypracované technické studie se rozhodne o dalším postupu.

Expozice baťovského bydlení přestěhována (zdroj: ČT24)