Třebíč zvládla souboj týmů ze dna tabulky, Jihlava zlomila sérii porážek

Jihlava, Kadaň, Třebíč - Týmům z Vysočiny se ve 40. kole první hokejové ligy dařilo. Domácí výhry si dokázala připsat jak čtvrtá Jihlava, tak i předposlední Třebíč. Méně úspěšná už byla oslabená Olomouc, která prohrála v Kadani.

V souboji dvou posledních týmů tabulky chtěla Třebíč navázat na dobrý výkon z předchozího kola proti Ústí nad Labem, kde dlouho proti lídrovi sahala po třech bodech. Nakonec ale vyrovnaný duel dospěl až k nájezdům, ve kterých se radovalo Ústí. Horáci si alespoň připsali první letošní bod.

V první třetině středečního utkání proti Mostu byl poměr sil vyrovnaný, domácím ale do vedení pomohla Havlova trefa. Klíčovou se pro výsledek zápasu ukázala druhá část, kdy Třebíč dokázala vstřelit hned tři góly, dvě trefy si připsal dvacetiletý Tomáš Vondráček. Most pouze snižoval Rohanem. V závěrečné třetiny se už ani jeden tým do přílišného útočení nehrnul, a tak utkání skončilo 4:1 pro domácí. Třebíč z letošních pěti duelů získala čtyři body. O další příděl bude usilovat v pátek proti Olomouci. „Naše výkony se už od zápasu s Chomutovem značně zlepšily, což jsme potvrdili i ziskem bodů v posledních dvou utkáních. Na ledě víc chceme a bojujeme, výsledek proti Mostu to ještě podtrhl,“ popsala hlavní hvězda duelu proti Mostu, útočník Třebíče Tomáš Vondráček.

SK Horácká Slavia Třebíč - HC Most 4:1 (1:0, 3:1, 0:0)

Góly a nahrávky: 12. Havel (Dolníček, Rangl), 22. Vondráček (Dietz, Dočekal), 35. Laš (Dolníček , Havel), 39. Vondráček (Dočekal) - 28. Rohan (Schusser)

Rozhodčí: Florian- Svoboda M., Zavřel

Sestavy:

SK Horácká Slavia Třebíč: Hrubec- Rangl, Sláma, Brož, Dietz, Kadela, Valenta, Sobotka- Havel, Dolníček, Laš, Vondráček, Dočekal, Přibyl, Stejskal, Sedláček, Fořt, Paták, Heřman, Vítek

HC Most: Benda (Melichar)- Martinec, Přindiš, Rohan, Schusser, Safroněnkov, Kabeláč, Charousek, Parýzek- Slavíček, Klíma, Tvrdek, Ondráček, Vachovec, Heinisch, Nedrda, Divíšek, Přeučil, Novák, Vaněk, Kotrla

Zápas Třebíč Most (zdroj: ČT24)

S hrozivou bilancí šesti prohraných utkání v řadě vstupovala Jihlava do utkání s Berounem. První třetina se borcům z  Vysočiny navíc vůbec nepovedla, Beroun dokonce od devatenácté minuty zásluhou gólu Poletína vedl 1:0. „Hned první střídání byl z naší strany problém, měli jsme špatný pohyb a soupeř byl jasně lepší, proto jsme ve druhé třetině přistoupili ke změnám v sestavě,“ nešetřil kritikou asistent trenéra jihlavské Dukly Patrik Augusta.

K obratu se Dukla nadechla v prostřední části, kdy góly Maliníka a Hodka znamenaly vedení pro domácí. „Od druhé třetiny si hráči začali víc věřit, což vedlo i k tomu, že stříleli góly. Doufám, že to tak bude pokračovat i v dalších utkáních,“ shrnul Augusta.

Ve třetím dějství mířili přesně ještě Jeslínek, Ficenc a Padělek. Trefě posledně jmenovaného předcházela branka berounského Přibyla, která celkový výsledek ale jen korigovala na 5:2 pro Jihlavu. „Proti týmu, jako je Dukla, nestačí hrát jen pětadvacet minut. Utkání jsme začali dobře, ale pak jsme se dostali do pasivity, nenapadali jsme soupeře a nedokázali jsme pokrýt střední pásmo,“ popsal chyby kouč Berouna Miloš Pecka. 

HC Dukla Jihlava – HC Berounští Medvědi 5:2 (0:1. 2:0, 3:1)

Góly a nahrávky: 29. Maliník (Vysloužil, Dobrovolný), 34. Hodek (Kolafa), 44. Jeslínek (Čachotský), 49. Ficenc (Jeslínek), 59. Padělek A. - 20. Poletín (Nedvěd), 55. Přibyl (Malý, Špelda)

Rozhodčí: Čech - Kreuzer, Polonyi.

Sestavy:

HC Dukla Jihlava: Novotný - Ficenc, Malena, Kolafa, Kaláb, Dobrovolný, Petráček, Grundmanis - Čachotský, Hubáček, Hodek - Padělek, Domin, Mrňa - Bezděk, Zeman, Jeslínek - Vysloužil, Maliník, Polcar

HC Berounští Medvědi: Slipčenko - Špelda, Barák, Jebavý, Palaščák, Veselý, Nedvěd, Malý, Soldán - Besser, Švagrovský, Kupec, Stromko, Hašek, Vlček, Přibyl, Doležal, Poletín, Žalčík, Žejdl, Klhůfek

Hokejisté Olomouce
Zdroj: Zdeněk Polák/www.hc-olomouc.cz

Oslabena o několik hráčů základní sestavy cestovala Olomouc k utkání s Kadaní, kterou zatím v letošním ročníku vždy dokázala porazit. Slibně pro Hanáky vypadal i začátek zápasu, když Šlahař už ve třetí minutě vsítil vedoucí gól. Zbytek třetiny ale patřil domácím, kteří se třemi góly ujali vedení. „Vstup do zápasu byl podobný jako proti Hradci, důležité ale bylo, že se nám podařilo třikrát skórovat, tím jsme se dostali do tempa a bylo jasné, že další trefy ještě přijdou,“ byl spokojený trenér Kadaně Mikuláš Antoník. 

Naději na body ze severu vykřesali pro Olomouc ve druhé třetině Herman a Marosz. Další trefy ale moravský tým nepřidal a v závěrečné části navíc znovu zaúřadovali kadaňští střelci a zařídili tak domácímu týmu vysokou výhru 7:3. „Za prohru si můžeme sami, hráli jsme špatně v obraně a to nás stálo vítězství. Pět ze sedmi gólů jsme inkasovali v prostoru před brankou, kdy naši hráči jenom stáli a nedokázali soupeři odstavit hokejky. V útoku už to tak děsivé nebylo,“ komentoval výkon svých svěřenců asistent kouče Olomouce Jan Tomajko. 

SK Kadaň - HC Olomouc 7:3 (3:1, 0:2, 4:0)

Góly a nahrávky: 11. Skořepa (Malínský), 19. Heřman (Mikšovic), 20. Stoklasa (Polák), 44. Charousek (Bursík, Skořepa), 46. Szakal (Schmidt, Mikšovic), 49. Charousek (Bursík), 51. Heřman (Mikšovic, Skořepa) - 2. Šlahař (Rác), 23. Herman (Kotvan), 38. Marosz (Lhotský, Zbořil)

Rozhodčí: Hejduk - Komárek, Špůr.

Sestavy:

SK Kadaň: Závorka - Schmidt, Szakal, Jeřábek, Bombic, Malínský, Révay, Trefný, Tomeček - Fiala, Mikšovic, Heřman - Skořepa, Charousek, Novák - Polák, Diviš, Stoklasa - Andres, Kůs, Bursík.

HC Olomouc: Žigárdy - Vrána, Ondrušek, Janáček, Kotvan, Bartoň, Horák, Lhotský - Zbořil, Kucsera, Rác, Herman, Šlahař, Haas, Selingr, Vodný, Marosz, Kolouch, Kucharczyk.