Policie obvinila bývalého náměstka primátorky z korupce

Brno/Zlín - Bývalý náměstek zlínské primátorky Martin Janečka (ČSSD) a první místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Dalibor Kučera podle informací České televize čelí trestnímu stíhání. Policie je obvinila z pokusu o podplacení insolvenčního správce brněnské firmy Arching Group CZ. Počet obviněných v této kauze tak stoupl na tři.

K přijetí úplatku mělo dojít loni v červnu. Insolvenční správce firmy Arching Group Petr Dokládal upozornil policii na to, že mu byl nabídnut úplatek. Za peníze měl snížit dlužnou částku, kterou vymáhal po společnosti Square Transaction, a to ze 30 na pouhých 6 milionů. Za snížení dluhu měl Dokládalovi nabídnout fotbalový funkcionář Dalibor Kučera 750 tisíc jako odměnu. Insolvenční správce ale vše ohlásil policii, která zasáhla u předání úplatku. Podle policie o úplatkářství věděl i šéf představenstva firmy - bývalý náměstek zlínské exprimátorky Martin Janečka (ČSSD). 

„Bylo zahájeno trestní stíhání dvou statutárních zástupců této společnosti. A to za to, že prostřednictvím svého právníka předali úplatek ve výši 750 tisíc insolvenčnímu správci jisté brněnské společnosti,“ potvrdil státní zástupce Jan Petrásek. 

Už loni v červnu policie obvinila a zatkla právníka zlínské firmy Radka Dvořáka, který měl úplatek fyzicky předat. „Mám za to, že ten advokát ty peníze pouze nesl. Podle mě představenstvo muselo o této věci vědět,“ uvedl již dříve Dokládal. „Poté, co bylo zahájeno trestní stíhání toho, kdo úplatek předával, jsme se snažili zjistit, zda jednal na vlastní pěst,“ popsal Petrásek.

Insolvenční správce Petr Dokládal o úplatku (zdroj: ČT24)

Vyšetřováním kriminalisté zjistili, že iniciátory úplatku byli šéfové společnosti Dalibor Kučera a Martin Janečka. Policie tak obvinila v případu celkem 3 osoby. Oba nově obvinění muži jsou veřejně známé osobnosti. Dalibor Kučera je místopředsedou fotbalové asociace ČR, Martin Janečka je krajským funkcionářem ČSSD a dříve působil jako náměstek zlínské primátorky. 

Kontakt obviněného fotbalového funkcionáře Kučery s médii zprostředkovává tajemník, který na opakované žádosti České televize reagoval vysvětlením, že nemá čas. Známý zlínský politik Martin Janečka (ČSSD) dnes nebyl k zastižení ani doma, ani na mobilu. Už dříve svou vinu důrazně odmítl. Přesto dočasně pouští řady ČSSD. „Pan Janečka podal žádost o přerušení členství z důvodu, že jsme právě ve volebním roce, proto, aby nepoškodil pověst ČSSD,“ potvrdil předseda zlínských sociálních demokratů Karel Dvorský. Městský výbor strany bude o Janečkovi hlasovat začátkem příštího týdne.

Insolvenční správce se obrátil na policii 

„Square Transaction dluží peníze už od roku 2008,“ uvedl už dříve Dokládal s tím, že peníze začal ihned jako správce konkurzní podstaty vymáhat. V tu chvíli přišla od právníka Square Transaction Radka Dvořáka nabídka, že za finační machinace, které sníží dluh o 24 milionů korun, dostane Dokládal odměnu. 

Dokládalovu verzi o úplatku potvrzuje také fakt, že těsně před předáním peněz spolu Dvořák a Dokládal podepsali dohodu o narovnání. Ta znamená, že se z dlužných 30 milionů stane pouze šest. Ovšem pouze imaginárně, i podpis této dohody proběhl pod taktovkou policie. Po uzavření dohody následovalo předání peněz v brněnském centru Platinium.