Mandlíková - kariéra ve stínu dvou legend

Praha - Hana Mandlíková patřila v 80. letech bezesporu k nejlepším tenistkám na světě, vyhrála třikrát Fed Cup, čtyři grandslamové turnaje ve dvouhře a další ve čtyřhře. Přesto na úplný vrchol nikdy nedosáhla, na ženském žebříčku byla nejvýš třetí. Většinu kariéry totiž strávila ve stínu dvou dominantních tenistek té doby, Martiny Navrátilové a Chris Evertové. Pozdější členka tenisové Síně slávy a úspěšná trenérka, která dnes žije převážně na Floridě, se narodila v Praze 19. února 1962.

Dcera bývalého sprinterského reprezentanta a ligového fotbalisty Viléma Mandlíka začala s tenisem pod vedením svého otce v osmi letech. Už jako mladá naděje proslula pestrou útočnou hrou a v roce 1978 se stala historicky vůbec první juniorskou mistryní světa. O dva roky později po vítězství na Australian Open slavila svůj premiérový grandslamový triumf, ve finále US Open pak sebrala Evertové první set, na vítězství to ale nestačilo.

O rok později si podmanila French Open a při prvním neúspěšném pokusu o wimbledonský titul skončila opět na raketě Evertové. Ani třetí velký souboj s populární „Chrissie“ na US Open 1982 nedopadl šťastně a na Mandlíkovou čekaly dva hluché roky bez grandslamového finále. Vše si však vynahradila v reprezentačním dresu, v letech 1983-1985 ovládla s československým výběrem Fed Cup.

Druhé úspěšné období Mandlíkové na Grand Slamech přišlo po triumfu na US Open, kde na třetí pokus konečně vyhrála, ve Flushing Meadows pokořila svou druhou velkou rivalku Martinu Navrátilovou. Ta jí však porážku vrátila o rok později ve Wimbledonu, který se tak stal jediným turnajem „velké čtyřky“, který Mandlíková nevyhrála. A to ani ve čtyřhře, kde v témže roce s Australankou Wendy Turnbullovou nestačila na dvojici Navrátilová – Pam Shriverová.

Hana Mandlíková ve finále Wimbledonu
Zdroj: ČT24/ČTK

Osudem se však pro Mandlíkovou stala Austrálie, kde opět proti Navrátilové vybojovala v roce 1987 i svůj poslední grandslamový titul ve dvouhře. Nedlouho poté získala díky svatbě s místním restauratérem českého původu i australské občanství. Profesionální kariéru ukončila kvůli únavě, sérii zranění a nedostatku motivace již v 28 letech, rok předtím získala na US Open s Navrátilovou svůj jediný Grand Slam ve čtyřhře. Celkem získala 27 titulů na okruhu WTA ve dvouhře a dalších 19 ve čtyřhře.

Po konci kariéry se vrhla na trénování, svou svěřenkyni Janu Novotnou dovedla k vítězství ve Wimbledonu i na Turnaji mistrů. V polovině 90. let byla nehrající kapitánkou fedcupového týmu, ale v roce 1998 z funkce odstoupila. Tenisu, ve kterém si jen na odměnách vydělala přes sto milionů korun, se v posledních letech aktivně nevěnuje, na svou kariéru vzpomíná v dobrém. „Nevyměnila bych to za nic. Zkušenosti, které jsem získala, jsou nezaplatitelné a poznala jsem zajímavé lidi,“ řekla Mandlíková, která je v současnosti tváří tenisové Sparty.

Hlavní náplní jejího života jsou v posledních letech dvojčata Elisabeth Hana a Marek Vilém. „Občas mi připadá, jako by to byl dřív úplně jiný život. Co mám děti, tak je to úplně o něčem jiném a někdy si říkám, že jsem tenisovou kariéru ani neměla,“ prohlásila. Dvojčata se narodila před 11 lety a jejich otce zná jen Mandlíková. „Jeho jméno nikdy neprozradím, slíbili jsme si to. Zůstaneme přáteli, i když své děti nikdy neuvidí,“ objasnila netradiční model Mandlíková, která se podobně jako Navrátilová netají svou lesbickou orientací. 

Vydáno pod