Speciální naslouchadlo vrací sluch lidem už i v Ostravě

Ostrava - Lékaři ostravské fakultní nemocnice dokončili po šesti týden unikátní zákrok u neslyšícího pacienta. Speciální Baha naslouchadlo, které výrazně zlepší sluch, ode dneška používá Marcela Otypková. Až dosud museli nedoslýchaví  lidé z Moravskoslezského a Olomouckého kraje  jezdit za touto operací do Prahy.

Marcela Otypková trpí od dětství záněty ucha, na pravé neslyší vůbec, na levé minimálně. Klasické naslouchadlo ale mít nemůže, Baha ano. „Baha funguje na tom principu, že zachycuje zvuky z okolí a ve formě vibrací je přenáší na kost a kostí jsou přenášeny na vnitřní ucho,“ vysvětluje lékař FN Motole Jiří Skřivan. Na dnešní den musela Marcela Otypková čekat šest týdnů, až se jí zahojí operační rána. Na šroub, který má v kosti, jí teď připevní  hlasový procesor. Jestli přístroj opravdu funguje, jak má, pak prověřila až speciální zvuková kabina.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Baha naslouchadlo implantují lékaři ve světě už dvacet let, v Česku tři roky. Až dosud jen ve FN Motole v Praze, nyní i ve Fakultní nemocnici Ostrava. „Jsem šťastná, slyším ostatní zvuky, slyším dokonce zvuky i zvenku, takže si myslím, že ten život bude úplně o něčem jiném než byl,“ raduje se Marcela Otypková. Paní Marcela by na kontrolu měla přijít za měsíc a pokud nebudou žádné problémy, do foniatrické ambulance bude chodit jednou ročně.