Velikonoce na Horňácku odstartovaly mší i křesťanským muzikálem

Hrubá Vrbka (Hodonínsko) - Křesťané dnes oslavili Květnou neděli, poslední ve čtyřicetidenním postním období. Dopoledne patřilo mším v kostelech vyzdobených květy, v Hrubé Vrbce na Hodonínsku si předvelikonoční přípravu zpestřili křesťanským muzikálem.

Ještě poslední přípravy a bezmála padesátka dětí od tří do dvanácti let vyrazila na pódium. Mnozí vůbec poprvé v životě. Muzikál O ztracené ovečce má křesťanský základ, v Hrubé Vrbce ale v jeho případě šly bokem rozdíly mezi jednotlivými církvemi. S dětmi ho bez nároku na jakoukoliv odměnu nacvičily dvě dobrovolnice - jedna z katolické scholy, druhá z evangelického sboru. „Abychom lidem připomněli právě na Velikonoce poselství dobrého pastýře,“ řekla Judit Blažková.

I když v Hrubé Vrbce žije 650 obyvatel, v náboženské pestrosti nemá vesnice u nás obdoby. Je tady pravoslavný monastir stejně jako kostel evangelický. Jen katolický svatostánek je v kilometr vzdáleném sousedním Kuželově.

NO COMMENT: Velikonoce v Hrubé Vrbce začaly muzikálem (zdroj: ČT24)

Církevní souznění je patrné i z podoby pravoslavného monastiru. Slovanská zdobnost nepůsobí v horňácké zástavbě jako pěst na oko, právě naopak. V kdysi protestantské vesnici změnila poměry protireformace v 17. století, teď je poměr katolíků a evangelíků vyrovnaný a vztahy bezproblémové. „Tím, jak tady lidé žili vedle sebe, měli k sobě vždycky blízko,“ potvrdil obecní zastupitel Pavel Gráf.

Děti se nakonec dočkaly uznání nabitého sálu, Velikonoce na Horňácku tak nemohly odstartovat lépe.