Na přehradě v Brně slavnostně pokřtili novou loď Dallas

Brno - Na Brněnské přehradě se ode dneška mohou lidé svézt novou lodí. V přístavišti zástupci města a další hosté slavnostně pokřtili loď Dallas. Jejím vyplutím začala 66. plavební sezona. Ceremoniál přilákal stovky lidí, kteří záhy mohli využít dnešního výjimečného polovičního jízdného. Slavnost chystá dopravní podnik i na příští týden, kdy pokřtí druhou letošní novou loď Stuttgart.

Obě lodě pojmenoval dopravní podnik po partnerských městech Brna, což je v Brně tradicí. Až uvede do provozu i Stuttgart, bude mít dopravce na přehradě pět moderních lodí se dvěma palubami a jednu historickou jednopalubovou. Nové lodě přišly na 17 milionů korun každá.

V dopravním podniku věří, že s letošními dvěma novými loděmi zopakují úspěšnou sezonu z loňska. Tehdy po přehradě firma přepravila od jara do podzimu 220.000 lidí, o 40.000 víc než o rok předtím. Výletníky lákala i loni dvě nová plavidla – Vídeň a Utrecht.

Lodě, které na Brněnské přehradě v minulosti skončily, měly různý osud. Loď Bratislava se stala součástí sportovního areálu v Brně. Prahu firma prodala do kempu na Vranovskou přehradu.

Lodní doprava je v Brně provozu od roku 1946. Parníky vozí turisty z Brna-Bystrce k hradu Veveří a dál do Veverské Bítýšky. Trasa je dlouhá 9,3 kilometru. Od roku 2000 přepravila firma po nádrži přes dva miliony lidí.