Děti uklízely Moravský kras, našly plastový sud s rybími hlavami

Blanensko - Víc než 500 dobrovolníků dnes vyrazilo podél silnic i turistických stezek v Moravském krasu sbírat odpadky. Nasbírali tolik starých obalů a smetí, že jimi naplnili kontejner o velikosti deseti metrů krychlových. Nejkurióznějším nálezem byl zhruba padesátilitrový plastový sud plný rybích hlav, řekl šéf Správy CHKO Moravský kras Leoš Štefka.

Sud školáci našli v křoví kousek od propasti Macocha. „Jaký je jeho obsah dál, nevím. Ale to, co kouká, jsou velké hlavy ryb. Patrně tolstolobici ve značném stadiu rozkladu,“ popsal Štefka. Účastníci akce našli také zhruba 30 pneumatik. Úklid Moravského krasu se koná každý rok. Znamená to tedy, že všechen odpad musel v chráněné krajinné oblasti (CHKO) někdo do přírody vyhodit v posledním roce.

Podle Štefky je přesto pozitivní, že opadu se letos nasbíralo méně než loni. „To jsme touto dobou měli téměř plný i druhý kontejner,“ řekl po 16. hodině. Podle něj se v posledních letech zlepšila situace hlavně podél turistických cest a stezek, kde bývá odpadu výrazně méně než dřív. Naopak tradičními odkladišti smetí zůstávají plochy podél silnic, zejména místa, kde lze s autem pohodlně zastavit a odpad z něj vyházet.

Akce se zúčastnily hlavně děti ze základních škol v regionu. Štefka si proto oddechl, že z ranní zamračené oblohy nakonec nezačalo pršet. Pořadatelé by prý nejspíš v tom případě museli úklid odvolat.

Leoš Štefka oceňuje pomoc dětí (zdroj: ČT24)

Úklid Moravského krasu se letos uskutečnil po dvacáté. Nebýt každoroční práce dobrovolníků v terénu, byl by podle Štefky dnes Moravský kras nejspíš plný odpadků. Dodal také, že jeho kolegové z dalších CHKO při návštěvách označují Moravský kras za uklizený.

Štefka si cení i výchovného efektu akce. „Ti, co s námi začínali, jsou dnes dospělí a mají vlastní děti. Pevně doufám, že v nich tato stopa, že sbírali odpad, zůstane a bude mít efekt,“ řekl. 

Vydáno pod