V Městské nemocnici Ostrava začala rozsáhlá rekonstrukce

Ostrava - Výrazné změny čekají na pacienty ostravské městské nemocnice. Do areálu se na několik měsíců nastěhovali stavebníci. Některé budovy začínají demolovat, jiné opraví a taky zateplí. Vedení Ostravy počítá s tím, že do konce roku bude v této největší středoevropské městské nemocnici prostavěno 180 milionů korun.

Osmnáct let čekala na svůj osud prázdná budova uprostřed nemocničního areálu na Fifejdách. Rekonstrukci odborníci vyloučili a navrhli jediné - srovnat se zemí. „Na pár dnů počítáme se zvýšenou prašností a se zvýšenou hlučností v areálu nemocnice, takže prosíme pacienty za shovívavost,“ říká ředitel nemocnice Tomáš Nykel. Demolice bývalého kožního oddělení by měla skončit v červnu a na jejím místě by měl vyrůst nový pavilon chirurgie. „V této chvíli se zpracovává projektová dokumentace, která by měla být hotová v průběhu příštího roku okolo června,“ uvedla náměstkyně primátora Simona Piperková.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Nový pavilon i s vybavením má stát 580 milionů, které ale město zatím nemá. Na rekonstrukci stávajích pavilonů ale město i nemocnice potřebných 180 milionů zajistili. Opravovat se tak začne v nejbližších dnech. Do nově zrekonstruovaných prostor se bude stěhovat hemodialýza a plicní oddělení. Obě oddělení jsou totiž v budově, která patří národnímu památkovému ústavu. Ten v ní chce zřídit depozitáře a nemocnice by ji proto měla během prázdnin opustit. Do 180 milionů korun, se kterými letos ostravská radnice a nemocnice na rekonstrukce počítají, se musí vejít ještě zateplení nejstarších pavilonů - například neurologie.

Vydáno pod