Slovácké divadlo uvádí oblíbený muzikál

Uherské Hradiště - Adaptaci legendárního muzikálu Kdyby tisíc klarinetů uvádí Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Půl století starý příběh o proměně zbraní na hudební nástroje a následné televizní estrádě režíruje ředitel a umělecký šéf souboru Igor Stránský. Původní divadelní hru z roku 1958 proslavil o šest let později stejnojmenný film, a to především díky nesmrtelným hitům divadla Semafor v hvězdném obsazení.

Premiérovému představení Kdyby tisíc Klarinetů se podařilo vyprodat sál Slováckého divadla. Téměř padesát let stará filmová perla Jána Roháče a Vladimíra Svitáčka se dočkala v Uherském Hradišti své jevištní podoby.

Film z roku 1964 proslavily české hvězdy jako Karel Gott, Waldemar Matuška, Eva Pilarová nebo Hana Hegerová. A oblíbené filmové retro písničky jsou podle režiséra Stránského největší předností dodnes. Umělci ze Slováckého divadla se proto filmového scénáře drží. „V poslední době jsem viděl několik Klarinetů, které chtějí být takzvaně aktuální. Jsou tam současné fórečky, které jsou podle mě zcela zbytečné,“ uvedl režisér Stránský.

NO COMMENT: Premiéra muzikálu ve Slováckém divadle (zdroj: ČT24)

Znáte příběh oblíbeného muzikálu?

Plachému vojínovi hrozí soud za nedovolené opuštění posádky. Stane se ale zázrak. Všechny zbraně v okolí se změnily na hudební nástroje, vojenská posádka se promění v ohromný orchestr a namísto palby z kulometů spustí písně. Komické situace využije televize a rychle připraví přímý přenos velké hudební a taneční show. Ráno je ale po zázraku, nástroje se mění zase ve zbraně a vše se vrací do normálu.

Písničky známé z filmového libreta doplnil režisér Stránský o další hity Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Divadelní sál tak rozezní téměř dvě desítky skladeb. Lidově známou se stala píseň Waldemara Matušky Tereza. Stejně tak si popularitu zachovaly jímavé balady Hany Hegerové či duet Evy Pilarové a Karla Gotta o tom, že je „nebezpečné dotýkat se hvězd.“

„Je to taková hvězda popu, která přijde a předvede, co umí. Každý si představí paní Pilarovou, která to ve filmu vystřihla,“ popsala dojmy ze své role zpěvačky Anna Pospíchalová. „Po návratu z mateřské je to velice příjemná role, protože tady nemám ani jedno herecké slovo, jen zpívám a tancuji,“ pochválila si své angažmá Pospíchalová.