Hranice pokutovaly firmu, která měla zateplit domov pro seniory

Hranice - Hranické zastupitelstvo udělilo pokutu 1,5 milionu stavební společnosti, která odstoupila od zakázky na zateplení domova pro seniory. Firma nejprve vyhrála výběrové řízení a pak oznámila, že za dané peníze a čas, není schopna stavbu dokončit. Podle odborníků nejde o jediný případ.

Hranický domov důchodců čeká na zateplení více jak 25 let. Město, obzvlášť v zimních měsících, doplácí na energetické ztráty. Sedmnáctimilionovou zakázku vyhrála loni firma Interstav. Podepsala smlouvu, převzala stavbu, ale práce nezahájila. „Následně potom odstoupila od smlouvy z kapacitních důvodů s tím, že není schopna to kapacitně zajistit,“ potvrdila starostka Hranic Radka Ondriášová. Za nesplnění podmínek hrozila firmě pokuta ve výši 5 milionů korun. Zastupitelé se nakonec rozhodli přistoupit na přiměřenější částku. Stavebník tak bude muset zaplatit 1,5 milionu a 100 000 jako příspěvek právě domovu seniorů.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Zástupci společnosti absurditu celé situace vysvětlují tak, že na samotnou stavbu byla vyčleněna příliš krátká doba – dva měsíce. Navíc mezi výběrovým řízením a podpisem smlouvy uběhla dlouhá doba. „To se soutěžilo na jaře a smlouva se podepisovala v srpnu. Když se to tak zpozdí a vy dostanete další zakázky, tak se těžko hledají další kapacity,“ vysvětluje asistent ředitele společnosti Roman Handl. Odborníci na stavebnictví potvrzují, že podobné situace jsou v Česku běžnou praxí. Investory, tedy i radnice měst, varují před výběrem zhotovitelů podle ceny. Radnice na zateplení domova důchodců musela vypsat nové výběrové řízení. Zakázka se tak o rok opozdí.