Hudbu nebo šermíře nabídne o víkendu jižní Morava

Jižní Morava - Za hudbou, vínem i památkami lze o prodlouženém víkendu vyrazit v Jihomoravském kraji. Čtyři volné dny na začátku prázdnin si vybrali pořadatelé desítek různorodých akcí. K největším patří hudební festivaly v Boskovicích na Blanensku a Slavkově na Vyškovsku. Hrad Pernštejn u Nedvědice na Brněnsku hostí oblíbené Slavnosti pernštejnského panství. Další akce připomenou svátek moravských patronů Cyrila a Metoděje.

Slavnosti na Pernštejně tentokrát připadají na 5. až 8. července. Návštěvníci hradu se mohou těšit na středověké tržiště, šermířská představení nebo turnaje na koních. České dráhy vypraví o víkendu do Nedvědice dva parní vlaky. „První pojede tradičně z Brna přes Tišnov, druhý pak z Havlíčkova Brodu přes Žďár nad Sázavou a Nové Město na Moravě,“ uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Zvláštní expres vyrazí v pátek z Pardubic.

Vyznavače alternativní kultury očekávají od čtvrtka do neděle v Boskovicích. Tamní Festival pro židovskou čtvrť letos slaví 20. výročí. Pořadatelé vybírali interprety pro jubilejní ročník tak, aby potěšili fanoušky různých generací. Zahrají třeba Tata Bojs, Sto zvířat, Načeva a Jan Spálený. Ve Slavkově vsadili například na Čechomor a hudbu skupiny Queen v podání Filharmonie Brno a zpěváků z televizní soutěže.

Kdo upřednostňuje klasickou hudbu, může vyrazit do Mikulova na Břeclavsku na některý z koncertů tamního kytarového festivalu. Přehlídka vyvrcholí v sobotu koncertem kytarového orchestru a poté vystoupením hvězdného chorvatského kytaristy Zorana Dukiče. V sobotu začne v nedalekých Valticích Mezinárodní letní škola staré hudby, jejíž ozdobou je série koncertů na různých místech městečka.

Řada oslav je spojená se svátkem svatých Cyrila a Metoděje

Pestrý program čeká o prodlouženém víkendu milovníky vína. Vinaři pro ně připravili například dny otevřených sklepů v Dolních Věstonicích a Hruškách na Břeclavsku nebo ochutnávku v areálu historických sklepů Plže v Petrově na Hodonínsku. Ve Valticích se 5. a 6. června konají vinařské cyrilometodějské oslavy, jejichž dějištěm je labyrint historických sklepů s celkovou délkou přes 760 metrů.

S cyrilometodějským svátkem se pojí řada církevních akcí. „Jen v brněnské diecézi je svatým Cyrilu a Metodějovi zasvěceno 56 kostelů a kaplí,“ uvedla Martina Jandlová z brněnského biskupství. Mnoho věřících zamíří za hranice kraje na tradiční pouť do Velehradu na Uherskohradišťsku. Další se chystají do Mikulčic na Břeclavsku, významného poutního místa, kde ve čtvrtek odslouží kardinál Miloslav Vlk slavnostní mši.