Výstava v Javorníku zve do školy našich předků

Javorník - Škola základ života - výstava v Městském kulturním středisku v Javorníku na Jesenicku připomíná staré časy. Předsálí se proměnilo v historickou učebnu z počátku 20. století. Přiblíží lidem, v jakých podmínkách se vzdělávali naši prapředkové.

Na jedné straně pohled do třídy našich prapředků, na druhé straně návštěva historické ředitelny. Dřevěné lavice s kalamáři pamatuje ještě střední generace. Zažloutlé listy starých učebnic, osahané pomůcky a stále pružná rákoska - u řady návštěvníků vyvolává výstava nostalgické vzpomínky. „Návštěvníky asi nejvíce překvapí, že už tehdy, na začátku 20. století existovaly tzv. 3D brýle. Tehdy se to jmenovalo stereoskop,“ poukazuje historik Milan Rychlý. Školní aktovky neměl před sto lety kdekdo. Mohli si je dovolit jen ti zámožnější. Ti chudší nosili knížky svázané provázkem.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Většina předmětů pochází z 20. století. Najdou se ale i starší. Třeba plány, podle kterých se později postavila zdejší škola. „Po původních německých obyvatelích se toho moc nedochovalo, protože po válce se spousta věcí povyhazovala,“ říká Naděžda Husarová z Městského kulturního střediska Javorník. Výstava „Škola základ života“ potrvá až do konce září. Pro velký zájem se ale pravděpodobně prodlouží.