Zloděj řádil na hřbitově v Pražmě

Pražmo - Zloděj řádil o víkendu na hřbitově v Pražmě na Frýdeckomístecku. Ukradl tam kovové předměty za téměř padesát tisíc korun. Místní jsou v šoku, s něčím podobným se v klidné podbeskydské obci totiž ještě nesetkali.

Malebný hřbitov sevřený mezi beskydské kopce, na kterém údajně odpočívá i Maryčka Magdonová. Zasloužený klid tady měli mrtví jen do soboty – než přišel zloděj. „Zcizil vesměs vázy, lampičky, kříže, ty byly vesměs měděné, proto usuzujeme, že tyto předměty mohl dát do sběrných surovin,“ uvedl mluvčí Policie ČR Vlastimil Starzyk. O tom, že boj se sběrači kovů připomíná boj s větrnými mlýny, svědčí i to, že kovové kříže a lampičky nahrazují pozůstalí plastem. Před časem byla před hřbitovem zase vykradena auta. Proto vchod na hřbitov už nechrání jen panenka Maria, ale i bezpečnostní kamera. „Budeme zkoumat, jestli se tu nepohybovali nějací podezřelí,“ slíbil starosta Pražma Marek Kaniok.

Zloděje na hřbitovech už ale nelákají jenom kovy, posledním fenoménem jsou tuje – na krmelínském hřbitově jich před třemi měsíci zmizelo sto padesát.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)