Komáry na Moravě nahradili agresivnější ovádi

Jižní Morava - Léto bez komárů si užívají obyvatelé a návštěvníci jižní Moravy. Může za to příznivé počasí. Ani kvůli přeháňkám v posledních dnech by se neměla situace změnit. Místo komárů ale vyrazili do boje ovádi. Jsou jich houfy a jsou agresivnější než obvykle.

Nejsou vidět ani slyšet, přesto podpis na kůži zanechávají pořádný. Své o tom vědí návštěvníci valtického kempu Apollo. Se zážitky z dovolené si odváží až pěticentimetrové štípance od ovádů. „Jsou strašně otravní. Dokud si nekousnou, neodletí,“ podělil se o své zkušenosti jeden z turistů. 

Hygienici radí - bez repelentů se do přírody vůbec nevydávat. Zákeřný hmyz dokáže člověka štípnout i několikrát po sobě. „Tolik jako letos jich tu ještě nebylo. A pokud jsou infikovaní, může člověk skončit i na antibiotikách,“ konstatuje recepční kempu Apollo Vlasta Petrová. Stejné zkušenosti hlásí kempy a tábořiště po celé jižní Moravě.

Alespoň komárů se podle prognóz hygieniků letos lidi obávat nemusejí. Jejich počet sledují pomocí speciálních pastí. Díky nim zjistili, že oproti kalamitnímu roku 2010 je jich stokrát míň. Zatímco komárům vedro a sucho neprospívá, ovádi si v něm libují. Nejaktivnější jsou ale, když se mění tlak, například před bouřkou. „Napadají v podstatě všechny teplokrevné živočichy. Nejvíce je přitahuje, když se zpotíte,“ vysvětlil entomolog Ivan Gelbič z Akademie věd. 

Reportáž Ivy Zigmundové - Ovádi na Moravě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod