Filmová škola v Uherském Hradišti nabídne zajímavé snímky i opravenou křižovatku

Uherské Hradiště – Od oficiálního ukončení Mezinárodního festivalu v Karlových Varech uběhly dva týdny. Tolik času měli filmoví fanoušci i odborníci, aby načerpali síly. V sobotu totiž v Uherském Hradišti začne osmatřicátý ročník Letní filmové školy. Láká na zajímavé hosty či maďarskou kinematografii. Pro mnohé bude ale nejpříjemnějším překvapením opravená křižovatka.

„Máme radost, že se nám i v letošním roce podařilo zajistit bohatý filmový program. Účast potvrdila řada zahraničních i domácích osobností,“ uvedla ředitelka festivalu Radana Korená. Mezi největší hvězdy bude patřit například maďarský režisér István Szabó, který ve filmovém průmyslu působí už šest dekád. Na Letní filmové škole v Uherském Hradišti představí svůj nový film Dveře. Dalšími významnými hosty budou španělský režisér Carlos Saura či íránský filmový tvůrce a držitel Zlaté palmy z filmového festivalu v Cannes Abbás Kiarostami.

Hlavní program filmové školy bude rozdělen do šesti sekcí. Jedním z témat, kterému se budou v Uherském Hradišti letos věnovat, jsou události související s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V sekci Heydrichiáda budou k vidění například dobové týdeníky, dále zahraniční a české filmy a dokumenty týkající atentátu a vyhlazení obcí Lidice a Ležáky. Zájemci mohou zhlédnout i zcela unikátní záběry, které při vypalování Lidic pořídili sami fašisté. Tomuto tématu bude věnováno i několik besed a přednášek v doprovodném programu.  

Kompletní program najdete na webu 38. ročníku LFŠ.

Historie Letní filmové školy v Uherském Hradišti

V roce 1964 vznikla uzavřená akce, kterou navštěvovali pouze členové filmových klubů. Postupně ale zájem o ni rostl a už na začátku osmdesátých let, kdy se poprvé konala v Uherském Hradišti, se jí zúčastnilo více než pět set návštěvníků. Po revoluci došlo k opadnutí zájmu a pořadatelé museli změnit celou koncepci filmové školy. Došlo tedy k navýšení promítacích míst, rozšíření doprovodného programu či zvaní zajímavých českých i zahraničních hostů.

Zdroj: www.lfs.cz

Další sekce se bude věnovat především maďarskému filmu a jeho tvůrcům. Představí se jednotlivé etapy vývoje maďarské kinematografie i různé žánry. „Maďarským filmům jsme se trochu věnovali už i v minulých letech. Rozhodli jsme se proto letos pojmout kinematografii této země komplexně, a tím toto téma i uzavřít. Diváci tak uvidí průřez od němých filmů třicátých let přes komedie až po současnou tvorbu,“ vysvětlila výběr Korená.

Zajímavou příležitostí, jak se dozvědět víc o jednotlivých filmových tvůrcích, je sekce Lekce filmu. Ta jsou součástí doprovodného programu. Jedná se o moderované besedy, na kterých mají diváci možnost seznámit se s názory a tvůrčím přístupem českých i zahraničních režisérů, herců či animátorů.

Masarykovy debaty na LFŠ

Součástí doprovodného programu bude i diskuze spadající do cyklu Masarykových debat. Bude se věnovat otázce, zda nelegální sdílení filmů ničí filmový průmysl. Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák a filmař Marek Dobeš na straně jedné, herec a režisér Petr Vaněk a expert pirátské strany na autorské právo Jakub Michálek na straně druhé budou debatovat o tom, co je ještě sdílení legálních dat, a kdy už zasahujeme do autorských práv tvůrců. Debata se uskuteční 28. července od tří hodin v nafukovacím kině Espace Dorleans.

Masarykovy debaty vznikly na půdě Masarykovy univerzity v Brně. Organizátoři volí pro debaty aktuální a kontroverzní témata za účasti významných odborníků. Zatím poslední debatou, kterou studenti zorganizovali na konci letošního jarního semestru, bylo téma domácích porodů.

Podle Korené nemá program letošního ročníku Letní filmové školy jeden vrchol, ale má jich hned několik. „Jednotlivé sekce jsou natolik odlišné, že pro každého to může být něco jiného. Očekávám, že velmi úspěšná bude část věnovaná jednomu z největších vypravěčů stříbrného plátna Davidu Leanovi. Pro mě osobně budou největším zážitkem všichni hlavní hosté a jejich besedy,“ uvedla Korená.

Důležitá křižovatka je opravená

Dobrou zprávou pro návštěvníky i pořadatele je dokončení části oprav hlavní křižovatky ve městě. Její rekonstrukce a rozšíření mělo začít na počátku května. Termín přestavby se ale o několik týdnů posunul. Lidé tak měli obavy, že nová křižovatka nebude do července hotová. Ve městě by to způsobilo citelné problémy, protože křižovatka leží mezi kinem Hvězda, kde se promítají festivalové filmy, a mezi centrem města, v němž se odehrává doprovodný program. „Pokud opravu nestihnou, bude to pro účastníky filmové školy velmi nemilé. Je to totiž hlavní křižovatka na spojnici všech projekčních sálů,“ vyjádřil v květnu své obavy ředitel produkce LFŠ Michal Surma.

Pořadatelé si nyní mohou oddychnout, protože by neměly vznikat žádné větší komplikace při využívání této křižovatky. Přesto ještě v pondělí měli pochybnosti, zda vedení města a stavební firma své sliby splní. „Ještě před čtyřmi dny nic nenaznačovalo, že by dělníci mohli opravu stihnout. Přesto je nyní nejdůležitější cesta z Masarykova náměstí ke kinu Hvězda zpřístupněna. Chci tedy zástupcům města i pracovníkům stavební firmy velmi poděkovat,“ dodala Korená.