Moravský Krumlov bez Epopeje je jako ryba bez vody

Moravský Krumlov - Obyvatelé Moravského Krumlova začínají znatelně pociťovat ekonomické dopady ztráty Slovanské epopeje. Slavné Muchovo dílo a turistické lákadlo města odvezli pražští galeristé loni v listopadu. Moravské městečko tím rázem přišlo o desetitisíce návštěvníků, a tím i o peníze.

Krumlovští podnikatelé naříkají, s odchodem slavného díla odešly i zlaté časy jejich podnikání. Ještě loni v létě byly zahrádky krumlovských restaurací plné. Dnes ve dvě hodiny odpoledne tady není jediný host. Věhlasný hotel Epopej je prázdný, z třiadvaceti pokojů jsou obsazené pouze tři, proto se prodává. „Odvoz Slovanské epopeje nám způsobil docela velké finanční problémy a už nejsem schopná sama tento hotel utáhnout,“ vysvětlila bývalá majitelka hotelu Hana Tranová.

Noví majitelé teď vymýšlejí strategii, jak hosty nalákat. Mění jídelníček, stálí zákazníci mají každý desátý oběd zdarma. Podzemí, které dnes funguje jako skladiště, se má navíc proměnit v relaxační zónu s bazénem, saunou, posilovnou a barem. „Pokud se ale nepodaří naplnit ten hotel hosty, vyčleníme 1. patro pro seniory a bude tady domov pro seniory,“ podotkl nový manažer hotelu Josef Kordina.

Kulturní středisko ve městě propustilo zaměstnance a opouští část prostor. Město sice vytisklo letáky, které návštěvníky lákají na unikátní přírodu v okolí, zatím ale marně. „Máme tady druhou největší hrobku Lichtenštejnů, takže i toto je jeden z těch směrů, kterým se v Moravském Krumlově snažíme cestovní ruch podporovat,“ řekl místostarosta Moravského Krumlova Zdeněk Juránek. V minulých letech město ročně navštívilo asi 50 tisíc turistů, z toho víc než polovina jela do Krumlova jen kvůli Slovanské epopeji.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod