Za hodinu postavili historický kočár

Čechy pod Kosířem - Historický kočár postavili za hodinu. Sedláři, prýmkaři, kováři a další řemeslníci předvedli své umění asi pěti tisícovkám návštěvníků na Josefkolu v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Dávno zapomenutí mistři se na tomto setkání představili už popáté. Podobná akce je přitom jinde ve světě vzácností.

Josefkol je setkání, které má oživit a připomínat stará řemesla. O víkendu dostali mistři nejrůznějších odvětví nevšední úkol. Postavit za krátkou dobu slavnostní kočár, kterým bude jezdit hraběnka z Kosířského zámku. Každý řemeslník se věnoval svému dílu. Návštěvníci tak mohli na jednom místě vidět, jak rozestavěný kočár získává svoji konečnou podobu. Do stavby kočáru se zapojilo devatenáct řemeslných cechů, od kovářů, truhlářů, sklářů, až po čalouníky.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Když před pěti lety organizátoři přemýšleli nad jménem akce, chtěli, aby mu rozuměli lidé ve všech zemích světa. „Na jedné straně je svatý Josef, to je patron všech řemeslníků na celém světě. Na druhé straně je to technická věc, to je objev kola. Největší vynález, co kdy lidstvo udělalo,“ vysvětlil organizátor akce Václav Obr. Po spojení těchto dvou slov – Josef a kolo, vznikl název a zároveň i akce, která nemá ve světě obdobu.