Policie šetří údajně nevhodné chování pedagogů na VŠB-TU

Ostrava - Ostravští policisté vyšetřují údajné nevhodné chování některých pedagogů vůči studentům Vysoké školy báňské-Technické univerzity. Trestní oznámení na neznámého pachatele podal rektorát školy na základně anonymního udání. Policie nyní oslovuje všechny studenty školy, aby přispěli případným svědectvím.

Téměř prázdné chodby a posluchárny. Prázdniny utlumily vysokoškolský život prakticky na minimum. Dozvuky posledního semestru ale ještě zcela nezmizely. Všech téměř 23 tisíc studentů ostravské Vysoké školy báňské dostalo v úterý do svých elektronických schránek e-mail s nečekaným odesílatelem: Policie České republiky. Ta zahájila vyšetřování údajně protiprávního chování na půdě univerzity. Mělo k němu dojít mezi vyučujícími a studenty. „Policisté zjišťují informace k jednání jak studentů, tak pedagogů jedné z ostravských škol,“ potvrdil analytik Městského ředitelství PČR Ostrava Tomáš Vlačiha.

„Na univerzitu přišel anonym ohledně nevhodného chování vůči našim studentům. V každém případě je pro nás nepřijatelné takové věci tolerovat či je dokonce chtít zatajit,“ vyjádřila se mluvčí VŠB-TU Ostrava Táňa Kantorková. Co přesně se v budově školy mělo dít, a který pedagog se měl nevhodně chovat vůči studentům, zatím rektorát a policie sdělit nechce. Vyšetřování je na samotném počátku. Kriminalisté mají za úkol hlavně zjistit, zdali vůbec ke skutkům popisovaným v anonymním dopise došlo. E-mail studentům zástupce akademického senátu překvapil.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Já si nejsem vědoma žadného protiprávního jednání jak ze strany spolužáků, kamarádů nebo členů akademické obce. Vůbec nic nevím a fakt jsem nic neslyšela,“ řekla členka akademického senátu Kateřina Polínková. Škola naprosto vylučuje, že by došlo k jakémukoliv ovlivňování výsledků zkoušek nebo zápočtů či dokonce neoprávněné udělování titulů. E-mailové adresy všech studentů poskytla policii kvůli získání dalších svědectví. „Zmiňovaný dopis byl jediný možný způsob, jak oslovit všechny naše studenty. V současné chvíli už nás několik z nich kontaktovalo a žádný z nich se s jakýmkoliv protiprávním jednáním nesetkal,“ říká mluvčí VŠB-TU Ostrava Táňa Kantorková. Policie v případu dosud nikoho neobvinila a nestanovila ani právní kvalifikaci.