Šance pro vyléčené narkomany

Mikulovice - V Mikulovicích na Jesenicku ožívá areál bývalé vojenské posádky. Centrum původních kasáren obsadily neziskové organizace. Jednu z budov využívá i občanské sdružení Darmoděj. Nabízí v ní práci bývalým narkomanům. Platit je bude z evropských peněz.

Muna – za Němců továrna na munici, později zbrojní sklad armády. Vojáci opustili posádku před sedmi lety. Budovy získala obec. A aby nechátraly, rozdělila některé z nich mezi neziskové organizace. Sdružení Darmoděj tu zaměstnává lidi, kteří úspěšně skoncovali se závislostí na drogách. Návrat do reality je pro každého vyléčeného toxikomana velmi těžký. Miroslav Rataj byl přes 30 let závislý na pervitinu a heroinu. Život mu doslova proplul mezi prsty. „Život, ten jsem prostě nežil. Co mě motivuje? Přítelkyně, dcera, já sám sebe, prostě chci žít ten normální život,“ říká Miroslav Rataj. O 30 let přišel kvůli drogám i Bohumil Krejsa. Aby začal odznova, musel se z Prahy odstěhovat na druhý konec republiky. Oba jsou klienty jesenického doléčovacího centra Restart. Za práci jsou velmi vděční, získat si důvěru zaměstnavatelů není jednoduché. „Jako jediní v republice nabízíme pracovní programy pro tyto klienty právě proto, že ve větších městech ta šance a možnost není taková jako na malém městě,“ uvedl ředitel občanského sdružení Darmoděj Josef Vondrka.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

V první etapě budou pro Darmoděj pracovat zedníci a údržbáři. Později přibudou truhláři. Na zaměstnávání bývalých narkomanů získala organizace celkem 11 miliónů korun. Sdružení Darmoděj oslovilo 15 bývalých narkomanů. Šanci dostali ti nejspolehlivější. Podmínkou je, že budou po celou dobu abstinovat.