Majitel domů v Ostravě-Přívoze zastavil neplatičům vodu

Ostrava - Tři dny bez vody jsou obyvatelé čtyř domů v Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Majitel domů totiž dluží vodárnám peníze. Za vyschlé kohoutky ale podle něj mohou neplatiči a lidé, kteří nemají platné nájemní smlouvy, proto se rozhodl, že je nechá vystěhovat. Jenomže to bude zřejmě ještě několik dní trvat, do té doby tak bude zřejmě pitnou vodu vozit cisterna.

O policejní asistenci při vystěhování nájemníků šel ráno požádat majitel domů v Přednádraží Ondřej Roztočil. Asi 40 z 55 rodin tam totiž už nemá platné nájemní smlouvy. „Na policii jsme se shodli, že bude nejlepší podat trestní oznámení,“ uvedl majitel domů. Policie bude trestní oznámení prošetřovat zřejmě několik dní. Jenomže ani to zřejmě majiteli nebude podle Sdružení nájemníků stačit. „Majitel může podat soudní návrh na vystěhování z bytů. Bez toho povolení by policie nemohla přímo zasáhnout,“ tvrdí místopředseda Sdružení nájemníků ČR Jan Vozárik. Obyvatele Přednádraží vyschlé kohoutky rozčílily natolik, že se na kameru vyjádřit nechtějí. Voda jim ale zřejmě poteče až potom, co z domů zmizí lidé bez nájemních smluv.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Situací obyvatel šesti tamějších domů se zabývá i městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz. Pokud by se totiž lidé museli vystěhovat, ocitlo by se na ulici asi 100 lidí. „Ty kapacity nemáme, musíme hledat další kapacity ve spolupráci se soukromými vlastníky ubytoven. My máme jedinou ubytovnu a ta je plná,“ řekl místostarosta obvodu Tomáš Kuřec. Největším problémem Přednádraží je ale nefunkční kanalizace. Kvůli ní už hygienici řešili na místě epidemii žloutenky. Ani varování hygieniků, ale zatím nebere žádná ze stran vážně, protože o nefunkční kanalizaci se pře město s magistrátem už několik měsíců. A celá kauza dost možná skončí až u soudu.

Vydáno pod