Zemědělci na Olomoucku se dali na pěstování kukuřice

Olomouc - Kukuřice je mezi zemědělci v kursu a její plocha se proti loňskému roku zvýšila v Olomouckém kraji o 4 tisíce hektarů. Důvodem je nejen vyšší výkupní cena, ale také vzrůstající počet bioplynových stanic, ve kterých se plodina mění v energii.

Žlutá plodina má na Hané zelenou a podle zemědělců se její pěstování v současnosti rozhodně vyplatí. Miroslav Hampl z družstva v Bohuňovicích má celkem tři tisíce hektarů půdy. Z toho na šesti stech roste kukuřice. Část prodá, z části nakrmí dobytek a zbytek použije do bioplynové stanice. „Bioplyn je v současné době docela zajímavá záležitost, která v tom těžce zkoušeném zemědělství přináší nějaké menší zisky. My prodáváme elektrický proud, který vyrobíme, ze sta procent ČEZu, máme garantovanou cenu po dobu 15 let,“ uvedl ředitel ZD Bohuňovice Miroslav Hampl. Z kukuřice se vyrobí siláž, která se v biostanici zpracuje na metan. Ten se pak spaluje v motorech a vzniká elektrický proud.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Zemědělci také letos dostávají více peněz za kukuřičné zrno. „Je fakt, že se zvýšila i cena kukuřice, protože je neúroda - jak v Americe, tak i na Slovensku. Předtím byla cena kolem 4,5 tisíce za tunu, a teď je kolem 5,5 tisíce za tunu,“ potvrdil agronom Viktor Plachý.

„Je to záchranná brzda pro zemědělce, kdyby se na polích nepěstovala kukuřice, tak tam budeme muset zasít pšenici, ječmen, kde kromě letošního roku vzniká přetlak a špatně se to odbývá, dělá to druhotné problémy státu,“ tvrdí předseda Agrární komory v Olomouci Vladimír Dosoudil. Na Olomoucku začaly žně na začátku července a zatím je výkyvy počasí nenarušily. Zemědělci ale předpokládají, že výnosy z obilovin budou nejnižší za posledních pět let. Kukuřici budou sklízet až v září.