Famózní triumf zlaté Knapkové slaví i její mateřský klub

Brno, Londýn – Spojení Miroslavy Knapkové a veslování rozhodně nebylo žádnou láskou na první pohled. Čerstvá olympijská vítězka se k lodnímu sportu dostala až v devatenácti letech, když přesedlala z atletiky. V brněnském mateřském oddílu Mirku berou stále za svou, i když v současnosti hájí barvy pražské Slavie.

Sobota, půl druhé odpoledne - oči sportovních fanoušků z celé České republiky směřují prostřednictvím televizních obrazovek k londýnskému vodnímu kanálu. Přibližně třicítka přihlížejících v klubovně u Brněnské přehrady ale vnímá tyto chvíle ještě slavnostněji. O zlato jede nejslavnější odchovankyně brněnských Lodních sportů Miroslava Knapková. „Podepsané dresy na stěně nemáme. Mirku vídáme tak často, že nám to ani nepřijde tak vzácné,“ vysvětluje předseda klubu Ivo Klemeš.

No comment: Fanoušci Mirky Knapkové se sešli v brněnské loděnici, kde začínala (zdroj: ČT24)

Krátce po startu olympijského finále už je jasné, že tento závod patří právě sympatické Brňance. Knapková ve velkém stylu ujíždí všem svým soupeřkám. Už dlouho před koncem je jasné, že nejcennější medaile jí neunikne. Při projetí cílem klubovna proniká v jásot a všechny přítomné pokropí salva šampaňského. „Je prostě nejlepší. Jednou bychom chtěly dokázat to, co ona,“ svěřují se Hana s Andreou, mladé závodnice brněnského oddílu. „Dala to. Má to,“ ujišťují se vzájemně dva veslaři. Ramenatí drsňáci od vody se ani nepokoušejí skrývat dojetí.

Cesta Miroslavy Knapkové k vodě přitom rozhodně nebyla přímočará. I když oba její rodiče veslovali, Mirka nadlouho propadla atletice, kdy její výkony ve středně dlouhých bězích dosahovaly úrovně celostátní špičky. V devatenácti letech se pod dohledem tatínka posadila na loď nejdříve na řece a o pár dní později přišla i do klubu se sídlem u brněnské nádrže. „Z atletiky měla výbornou kondici, v tom už od začátku převyšovala ostatní nejlepší závodníky. Teď je vidět, že zvládla i techniku, a proto je tam, kde je,“ uznale zhodnotil sportovní vývoj olympijské vítězky Klemeš. „Do tréninkové skupiny holek ji nechtěly, tak jezdila s námi. Když jsme s kluky běhali kolem přehrady, tak byla stejně rychlá jak my. Úžasná holka,“ přidal další kompliment bývalý kolega čerstvé medailistky.

„Tak se loví zlato,“ hlásí nápis u fotografie Mirky Knapkové z loňského mistrovství světa, která visí na zdi klubovny. Až se šampiónka s brněnskými kořeny dostane k přehradě na svou příští návštěvu, možná už uvidí další fotku, na které bude lovit zlato olympijské.