Neznámý záškodník se snaží otrávit vzácné orly mořské

Bartošovice - Ochránci přírody z Bartošovic bojují proti neznámému záškodníkovi. Někdo se totiž podle jejich tvrzení snaží vyhubit orly mořské. V Poodří žije pouze jeden pár kriticky ohrožených dravců. Ochránci našli už dvě otrávené návnady a jsou v pohotovosti.

Pokácený strom, polámané větve a rozbité hnízdo jediného páru orla mořského v Poodří. Taková byla situace před měsícem. Ochránci přírody teď volají znovu na poplach. Kriticky ohrožené dravce se totiž někdo snaží otrávit. „Na místě pokáceného stromu s hnízdem orlů mořských byla nalezena kuřecí křídla, na místě, které bylo velice nápadné, takže se zjevně jednalo o návnadu,“ uvedl ochránce přírody Jan Kašínský. O týden později našli ochranáři na stejném místě další návnadu – prasečí nožku. Oba nálezy poslali na Státní veterinární ústav v Olomouci, kde se potvrdilo, že návnady jsou otrávené.

Reportáž Tomáše Sirého (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody věří, že návnady se podařilo najít dříve, než je některý z orlů pozřel. Vyloučit tuto možnost však nemohou. Bartošovičtí ochránci podali trestní oznámení na neznámého pachatele. „Státní zastupitelství bude tomuto oznámení věnovat mimořádnou pozornost, předá ji k prověření policejnímu orgánu,“ řekla okresní státní zástupkyně Zuzana Minářová. Kromě vzácných orlů mořských žije v Poodří ještě několik desítek párů chráněných motáků lužních. Ty se ale podle ochranářů nikdo otrávit nepokusil.