Zlatou výstavu provází mimořádná bezpečnostní opatření

Brno – Nejvzácnější zlaté exponáty ze sbírky Moravského zemského muzea se na několik dní přesunou z přísně střežených depozitářů do výstavních síní. Výstavu mincí, medailí, šperků a ozdob nevyčíslitelné hodnoty provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. U stěhování byl i štáb České televize.

Stěhování z depozitářů Moravského zemského muzea do Dietrichsteinského paláce probíhalo pod drobnohledem policie. U převozu bezpečnost vzácných zlatých exponátů hlídalo devět členů speciální pořádkové jednotky. Vše se obešlo bez komplikací.

NO COMMENT: Výstavu provází přísná bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

Zlato odjakživa lidstvo okouzlovalo a vznikaly z něj platidla, šperky i ozdoby. Výstava nabídne průřez dějinami zlata jako suroviny i produktů z něj. „Jeho hodnota se už od pravěku nemění. Zlato vždy znamenalo exkluzivitu a jeho nositelé patřili mezi nejvýše postavené,“ popsala kurátorka numismatické části výstavy Dagmar Grossmannová.

Mezi exponáty se objeví zlaté mince a medaile od 7. století před naším letopočtem po současnost, vzorky ryzího zlata z evropských nalezišť i pravé nugety ze Severní Ameriky a Austrálie.

„Mezi extrémně vzácnými exponáty ze sbírky numismatického oddělení budou i takové, které dosud neopustily depozitář a nikdy nebyly vystaveny. Jedná se například o unikátní ražby olomouckých biskupů – třicetidukát Karla z Lichtenštejna z roku 1676 nebo osmidukát Františka z Ditrichštějna z roku 1630,“ informovala Eva Pánková z muzea. K nejkrásnějším kusům má patřit mimořádně vzácná mince označovaná jako statér z přelomu 2. a 1. století před naším letopočtem z Galie.

Právě kvůli obrovskému množství unikátních exponátů je hodnota výstavy nevyčíslitelná. „Ukážeme to nejzajímavější a nejvzácnější, často jde o jediné exponáty na světě, které jsou nenahraditelné,“ vysvětlila Grossmannová. Výstavní síně bude 24 hodin denně monitorovat bezpečnostní kamerový systém.

Výstava Zlato, symbol moci a bohatství potrvá v Dietrichsteinském paláci od 2. do 18. listopadu. Otevřeno bude denně od 9 do 20 hodin. Cena vstupenky je v předprodeji 100 korun.

Kurátoři výstavy navíc pro návštěvníky připravili multimediálního průvodce, do chytrých telefonů a tabletů si ho můžou načíst pomocí QR kódu. Návštěvníci, kteří takové zařízení nemají, si jej mohou půjčit na místě.