Krajská koalice ve Zlíně je oficiální

Zlín - Představitelé ČSSD, KSČM a Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) dnes podepsali v sídle krajského úřadu ve Zlíně koaliční smlouvu. Koalice, která bude kraji vládnout po další čtyři roky, bude v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu disponovat 25 hlasy. V opozici skončili lidovci, STAN/TOP 09 a ODS. Ustavující zasedání zastupitelstva se uskuteční ve čtvrtek 8. listopadu.

„Papír je papír, ale podaná ruka je nad všechny smlouvy,“ vyzval partnery po podpisu smlouvy k jejímu dalšímu stvrzení hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). Dodal, že do 90 dnů by mělo být vypracováno i programové prohlášení rady. Podle dohody by Mišák měl funkci hejtmana obhájit. Ze současných radních si udrží křeslo i sociální demokraté Jaroslav Drozd a radní pro sociální věci Taťána Nersesjan. 

Další místa za ČSSD obsadí radní pro školství Petr Navrátil a radní pro kulturu a cestovní ruch Ladislav Kryštof. Za zemanovce usedne v radě jako náměstek a radní pro zdravotnictví Lubomír Nečas a jako radní pro zemědělství tvůrce někdejšího slušovického družstva František Čuba. Komunisty bude zastupovat náměstek hejtmana a radní pro životní prostředí Ivan Mařák a radní pro dopravu Jaroslav Kučera. 

Volby ve Zlínském kraji vyhrála s 12 mandáty ČSSD, druzí skončili s deseti křesly lidovci a třetí s devíti mandáty komunisté. Na dalších místech byly STAN/TOP 09 a ODS s pěti křesly a jako poslední se do zastupitelstva dostali zemanovci se čtyřmi zástupci. Ve Zlínském kraji v předchozích dvou volebních obdobích vládla koalice občanských a sociálních demokratů a KDU-ČSL.

  • Výsledky voleb – Zlínský kraj zdroj: ČT24
  • Rozložení mandátů ve Zlínském kraji zdroj: ČT24

Rada Zlínského kraje

Stanislav Mišák (ČSSD)

Původně vystudovaný veterinář Stanislav Mišák se stane zlínským hejtmanem už podruhé. Předtím pracoval jako náměstek hejtmana zlínského kraje pro oblast strategického rozvoje, od roku 2000 sedí v krajském zastupitelstvu. Devětapadesátiletý politik byl po tři volební období i starostou Otrokovic.

Post: hejtman 

Jaroslav Drozd (ČSSD)

Jaroslav Drozd je členem ČSSD od roku 1990. Mezi lety 2003 až 2006 byl náměstkem hejtmana Zlínského kraje, stejný post zastával i od roku 2008. Aktivně působí i v Asociaci krajů ČR – jako předseda komise pro financování a komise pro dopravu. Dvaašedesátiletý politik se narodil  v Lichnově u Nového Jičína, dnes žije s rodinou v Bystřici pod Hostýnem.

Post: náměstek hejtmana, radní pro investice a strategický rozvoj 

Taťána Nersesjan (ČSSD) 

Rodačka ze Zlína je členkou strany od roku 1998. V komunální politice se angažuje jako zastupitelka města Vsetína a radní zlínského kraje pro oblast sociálních věcí.

Post: radní, sociální oblast 

Petr Navrátil (ČSSD) 

Vystudovaný sedmapadesátiletý pedagog začal s politikou v roce 1994, kdy se stal členem zastupitelstva ve Slavičíně. Krajským zastupitelem je od roku 2008, dodnes působil také jako předseda krajského Výboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost.

Post: radní, oblast školství 

Ladislav Kryštof (ČSSD)

Sociální demokrat Ladislav Kryštof začínal v roce 1990 jako člen zastupitelstva města Uherský Brod, mezi lety 1998–2010 byl i starostou města. Ve volebním období 2008–2012 byl členem Zastupitelstva Zlínského kraje a předsedou Výboru pro strategický rozvoj a investice, působí i jako předseda dozorčí rady Uherskohradišťské nemocnice.

Post: radní, oblast kultura a cestovní ruch 

Lubomír Nečas (SPOZ)

Sedmapadesátiletý rodák ze Zlína vystudoval medicínu a dodnes působí jako praktický lékař. Čelenem zemanovců je od ledna 2010. O dva roky dříve začal působit jako člen zdravotního výboru Rady Zlínského kraje, od roku 2007 je také členem krizového štábu Zlínského kraje.

Post: náměstek hejtmana, radní pro zdravotnictví 

František Čuba (SPOZ)

Šestasedmdesátiletý tvůrce legendárního slušovického družstva František Čuba se stane krajským zastupitelem i radním, v gesci by měl mít oblast zemědělství. Jako nejstarší zastupitel taky bude pravděpodobně řídit ustavující zasedání zastupitelstva.

Post: radní, oblast zemědělství 

Ivan Mařák (KSČM)

Padesátiletý ekolog zatím působil jako krajský zastupitel a člen Finančního výboru, od letošních krajských voleb se stane i radním.

Post: náměstek hejtmana, radní, oblast životního prostředí a územního plánování 

Jaroslav Kučera (KSČM)

Zastupitel obce Rožnov pod Radhoštěm a člen Zastupitelstva Zlínského kraje bude mít jako radní ve své gesci otázky dopravy.

Post: radní, oblast dopravy

Vydáno pod