Saxofonista Maceo Parker rozvlnil Brno v rytmu funky

Brno – Americký saxofonista Maceo Parker roztančil se svojí kapelou brněnský klub Fléda. Parker proslul v 60. letech díky spolupráci s legendárním Jamesem Brownem, hrál ale také s Princem nebo kapelou Red Hot Chilli Peppers. Parkerův koncert se stal zlatým hřebem festivalu Moravia music fest.

Za pár měsíců oslaví sedmdesátku, ale takový věk by Maceu Parkerovi hádal málokdo. Na pódiu se pohyboval s lehkostí a rozdával úsměvy na všechny strany. Na parketu nebyl téměř nikdo, kdo by se nevlnil do rytmu. „Jsem šťastný, že mám kolem sebe muzikanty, kteří hrají jazz, ale také hodně funky stylu, který mám rád. Podle mě dává lidem svobodu – mohou jakkoliv tancovat, hýbat se, tleskat, pokud chtějí. Není to jako jazz, který lidé jen poslouchají a snaží se ho ocenit,“ řekl Parker pro ČT.

Během koncertu zaznělo mimo jiné několik písní Jamese Browna. „Tím, že jsem s ním hrál, tak se jeho věci staly i mými. Proto ho hrajeme i my,“ dodal Parker.

NO COMMENT: Koncert saxofonisty Macea Parkera v klubu Fléda (zdroj: ČT24)

Brněnské publikum odcházelo z koncertu nadšené. „Bylo to výborné, super. Viděla jsem ho před deseti lety. Na to, kolik mu je, tak je pořád ve formě,“ popsala mladá žena. „Nemám slov, bylo to famózní. Mělo to od začátku do konce spád. Jsem maximálně spokojený,“ podělil se o zážitek další návštěvník.

Parker se stal největším lákadlem pátého ročníku Moravia music festu, který se letos zaměřil na velké jazzové orchestry. Zahájení patřilo Big Bandu Felixe Slováčka, zahraje ještě orchestr Bratislava Hot Serenaders nebo Gustav Brom Big Band. Festival zakončí koncert domácího B Side Bandu s Vojtěchem Dykem. Cílem festivalu je představit jazz, swing a příbuzné hudební žánry.

Vydáno pod