Legenda undergroundu Plastic People of the Universe zahraje v Ostravě

Ostrava - V předvečer výročí Sametové revoluce zahraje v Ostravě jedna z nejoriginálnějších českých rockových skupin, která je zároveň symbolem odporu proti komunistické moci - Plastic People of the Universe. Začalo to tím, že jim režim zakázal veřejné vystupování a vyvrcholilo uvězeněním několika členů v roce 1976. Jejich tvrdé persekuování bylo podnětem ke vzniku Charty 77. Plastic People of the Universe zahrají 16. listopadu od osmi večer v ostravském klubu Barrák.

Z původní slavné sestavy zůstal Josef Janíček, Jiří Kabeš a Vratislav Brabenec. Milan Hlavsa, který Plastic People of the Universe roku 1968 založil, zemřel před jedenácti lety. Sestavu v posledních letech doplnili kytarista a zpěvák Joe Karafiát, zpěvačka a baskytaristka Eva Turnová a Jaroslav Kvasnička, který hraje na bicí.

Kromě Hlavsy umřeli už i tři významní intelektuálové a umělci, kteří pro Plastic People psali texty nebo je jinak podporovali - Egon Bondy, Ivan Martin Jirous a Václav Havel. Skupina si však zachovává svůj nezaměnitelný styl, díky kterému je známá a uznávaná i ve světě. Hudebně se pořád vyvíjí a získává nové fanoušky mezi mladými lidmi. „Plastici“ koncertují i nahrávají nové věci. Poslední cédé se jmenuje Non stop opera a je věnováno památce Ivana Martina Jirouse, který byl jejich největším duchovním vůdcem. Nejnovější studiové album se jmenuje Maska za maskou a je z roku 2009.

Plastic People hráli v Ostravě naposledy v únoru. Jejich koncert byl součástí studentské konference o Druhé kultuře v ČSSR. Klub Barrák, ve kterém zahrají v pátek, je nedaleko Sýkorova mostu, v zrekonstruovaných prostorách po bývalém klubu Tančírna.

Vydáno pod