Žena nevysoudila milionové odškodné za nechtěnou sterilizaci

Brno – Nejvyšší soud nepřiznal ženě šestimilionové odškodnění za nechtěnou sterilizaci, kterou jí před 30 lety provedli lékaři v nemocnici ve Znojmě. Žena vysoudila omluvu jako morální satisfakci, nárok na náhradu nemajetkové újmy je už ale promlčený. Peněžní odškodnění ženě nepřiznaly ani Krajský soud v Brně a Vrchní soud v Olomouci.

Nejvyšší soud dovolání odmítl bez detailního projednání, protože prý nenastolilo žádnou zásadní právní otázku, která by ještě nebyla vyřešená. „Dovolání žalobkyně není přípustné, neboť závěry vyjádřené v rozhodnutí odvolacího soudu zcela odpovídají judikatuře Nejvyššího soudu,“ stojí v usnesení. Žena podala žalobu až poté, co se česká justice ujednotila na tom, že nárok na peněžní náhradu újmy se promlčuje.   

Lékaři podle žaloby provedli sterilizaci v roce 1982 po druhém císařském řezu. Žena však prý neměla o zákroku dost informací – teprve když se později pokoušela znovu otěhotnět, zjistila, že je neplodná. Soudy v Brně a Olomouci proto dospěly k závěru, že lékaři chybovali. Souhlas k zákroku prý žena podepsala až po porodu. 

Odškodnění přiznal Evropský soud pro lidská práva

Nechtěnými sterilizacemi žen se v minulosti zabýval ombudsman, soudy všech stupňů i Evropský soud pro lidská práva. Nad sterilizacemi oficiálně vyjádřila politování vláda Jana Fischera. V Česku zákrok nedobrovolně podstoupilo mnoho Romek, byly jich přinejmenším desítky, podle některých odhadů stovky až tisíce.   

Evropský soud pro lidská práva se v poslední době zabýval sterilizacemi Romek na Slovensku. Loni přiznal 31 tisíc eur (asi 800 tisíc korun) ženě, která v roce 2000 se zákrokem sice souhlasila, ale podle soudců si nebyla schopná uvědomit jeho důsledky. Letos v červnu a listopadu štrasburský soud rozhodl podobným způsobem ve prospěch dalších Slovenek.

Vydáno pod